Nem kell egyből irodát cserélni

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását nem lehet és nem is kell az egész épület akadálymentesítésével kezdeni, első lépésnek gyakran egy-két ajtó cseréje vagy új íróasztalok beszerzése is megteszi. Mi több, a mentális akadálymentesítés sokszor fontosabb a fizikai körülmények megváltoztatásánál.

Ilyen és ehhez hasonló tanulságok vonhatók le azokból az ún. érzékenységi átvilágításokból, amelyeket a RehabJob Nonprofit Kft. végzett 2014-ben. Ezek a speciális felmérések arra szolgálnak, hogy megállapítsák, egy-egy cég milyen mértékben áll készen arra, hogy fogyatékos és egészségkárosodott embereknek kínáljon munkát.

A mentális akadálymentesítést is szolgálja az érzékenyítési program
A mentális akadálymentesítést is szolgálja az érzékenyítési program
etikk.hu

Míg régebben a pénzügyi ösztönzők bizonyultak elsődlegesnek, ma már inkább a segíteni akarás és a cégre gyakorolt pozitív hatások állnak az ilyen jellegű megkeresések mögött. A nemzetközi cégeknél nemegyszer az anyavállalat részéről fogalmazódik meg az elvárás, a magyar tulajdonú cégek esetében pedig gyakran tulajdonosi, felső vezetői elkötelezettség indítja el a folyamatot.

„Az első lépésekhez viszont segítség kell, mert a cégek nincsenek igazán felkészülve. Nem ismerik a bejelentési kötelezettségeket, félnek az adminisztrációs terhektől, nem tudják, hogyan kell ebben a témában nyilvántartást vezetni, nem igazodnak ki az orvosi papírokon” – sorolja Dobár Attila, a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését és integrálását segítő kft. ügyvezető igazgatója. Egy vállalkozás felkészültségének feltérképezése több szinten zajlik. Előbb minden dolgozó online kérdőívet tölt ki, aztán a RehabJob szakemberei a cégvezetőkkel és a véleményvezérekkel külön-külön beszélgetnek, a különböző részlegek munkatársai pedig csoportokban mondják el, mint gondolnak a témával kapcsolatban. Nem maradhat el az adott terület bejárása, a konkrét körülmények felmérése sem.

Öt tipp cégvezetőknek

1. Találd meg azokat, akik a cégnél a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának szószólói lehetnek.

2. Egyből nem dobhatod a munkatársaidat mélyvízbe: segíts nekik felkészülni a speciális helyzetű munkatársakkal való együttműködésre.

3. Ne ronts ajtóstul a házba, a fizikai akadálymentesítés csak lépésenként megvalósítható.

4. Állj rugalmasan a megváltozott munkaképességű munkavállalódhoz. Közösen alakítsátok ki az elvárásokat, hogy a rábízott feladatokat a lehető leghatékonyabban tudja elvégezni.

5. Nincs feloldhatatlan konfliktus, csak kibeszéletlen problémák léteznek –egymás megértéséhez a nyílt kommunikáció vezet. (Forrás: RehabJob)

Az ezt követő érzékenyítési programokban a szakemberek arra törekszenek, hogy teljes körű legyen az akadálymentesítés, vagyis az ismeretek szintjén és pszichés értelemben is felkészítsék az adott cég dolgozóit a speciális helyzetű munkatársak érkezésére. Akik aztán az új tapasztalatok birtokában gyakran átértékelik saját helyzetüket is, és jóval rugalmasabbá válnak a munkahelyi és a magánéleti problémák kezelésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.