Nem jönnek a brit bulituristák

Többen jöttek, többet költöttek januárban a hozzánk érkező turisták. Román és brit viszonylatban azonban komoly visszaesést mért a KSH.
Januárban a hazai vendégforgalom 14 százalékkal haladta meg az előző évi értéket, ezen belül a belföldivendég-éjszakák száma 16, a külföldivendég-éjszakáké 11 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 17 százalékkal nőtt.

Az év első havában a külföldi vendégek 567 ezer vendégéjszakát töltöttek a bejelentett kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is javult a bázisidőszakhoz képest (13; 11 százalékkal) – írja legfrissebb jelentésében a KSH. A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult.

Míg az Egyesült Királyságból és a Romániából érkezők forgalma csökkent (7,1, illetve 7,4 százalék), addig a német, az olasz és az orosz vendégek által eltöltött éjszakáké nőtt (3,6; 7,1 és 34 százalék). Mindeközben az osztrák vendégéjszakák száma alapvetően nem változott (0,5 százalékos növekedés).

Januárban a belföldi vendégek 529 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is bővült az egy évvel ezelőttihez viszonyítva (18; 16 százalékkal).

A belföldivendég-forgalom az összes régióban emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 81 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma – az átlagos értéktől kissé elmaradva – 13 százalékkal nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 36 százalékos volt, ami 2,8 százalékponttal több az előző évinél. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 47 százalékos, a négycsillagos, valamint a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli volt (43 és 48 százalék).

Az év első hónapjában a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 176 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj és a teljes árbevétel (bruttó REVPAR és TREVPAR) 5420 és 10 500 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 17 százalékkal magasabb volt, mint az előző év első hónapjában. Összesen 18 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 9 milliárd forint.

A vendéglátásból 4,1 milliárd forint folyt be, 528 millióval több, mint 2013 januárjában. A forint/euró havi átlagárfolyama 302 forint volt, 9 forinttal gyengébb a 2013. januári értéknél, ennek köszönhető a markáns többlet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.