Nem jön a pénz Brüsszelből

Hivatalos formában nem függesztették fel a finanszírozást, csak éppen nem fogadják be az új rendszerben készült számlákat, amelyeket április óta nem is küldött el a magyar kormány – írja a 444.hu. Április végén egy nem nyilvános brüsszeli levélből derült ki, hogy az Európai Bizottság nem elégedett a magyar pénzosztó rendszer átszervezésével, és ezért arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy egyelőre nem akarják kifizetni az új rendszerben keletkezett számlákat, így az EU-s pályázatok brüsszeli finanszírozása leállt.

A Miniszterelnökség akkor cáfolta, hogy valódi fennakadás lenne a finanszírozásban, mert a bizottság csak néhány kiegészítő információra kíváncsi. Azóta három hónap eltelt, és a magyar kormány egyetlen számlát sem küldött el Brüsszelnek, ennek nem kellene így lennie, ha nem lenne probléma.

A hivatalos brüsszeli állásfoglalás szerint a magyar fél küldhet számlát, és a bizottságnak 60 napja van eldönteni, hogy kiegyenlítik-e ezeket. Úgy tűnik azonban, hogy a mostani állás szerint nem egyenlítenék ki. Erre onnan lehet következtetni, hogy a magyar kormány már kiküldte volna a második negyedév számláit, ha nem félnének a visszautasítástól. A pályázati pénzeket a kormány egyelőre költségvetési pénzből hitelezi. Ám ha nem jön meg ennek ellenértéke Brüsszelből, akkor az hiányként jelenik majd meg a költségvetésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.