Dollármilliós Bitcoin-lopás a tőzsdén

Hackerek 19 ezer Bitcoint loptak el a szlovén Bitstamp tőzsdéről. Az 5,2 millió dollár értékű zsákmányt több számla megdézsmálásával gyűjtötték össze és utalták el más virtuális számlákra. A bűncselekmény felderítése épp a mesterséges pénz tulajdonosai felé garantált teljes anonimitásnak köszönhetően komoly nehézségekbe ütközik.

A Bitstamp mindenesetre arra kérte a Bitcoin-készletüket nála tároló számlatulajdonosokat, hogy amíg a vizsgálat le nem zárul, ne eszközöljenek ügyleteket saját kontójukon, a börze működését pedig felfüggesztette. A legnagyobb európai Bitcoin-tőzsde üzemeltetői igyekeztek megnyugtatni ügyfeleiket, hogy az eltűnt pénz csupán a töredéke annak, amennyit megbízható, offline – emiatt feltörhetetlen – tárolóikban őriznek. A Bitstampa neki felróható okokból fakadó károkat megtéríti a számlatulajdonosok felé.

A betörést hétfőn fedezték fel. A tőzsdét tavaly februárban már érte egy kibertámadás. Akkor hackerek egy időre elérhetetlenné tették a Bitstamp szervereit, időlegesen megbénítva ezzel a börze működését. Anyagi kárt azonban akkor nem okoztak.

A gazdasági-pénzügyi világválság után, 2009-ben létrehozott mesterséges pénz csillogása tavaly kissé megkopott. Amíg egységnyi Bitcoinért 2013 végén még ezer valós dollárt adtak, most 275 dolláron jegyzik a devizát, amelynek az ismertsége viszont világszerte folyamatosan nő. Igaz, sokszor nem a gazdasági, hanem a bűnügyi rovatokban lehetett róla olvasni.

A legnagyobb port felverő eset Japánban történt: a Mt. Gox tőzsde irányítását tavaly februárban hackerek vették át, s az ügyfelek digitális pénztárcáiból 700 ezer Bitcoint loptak el, mire a tőzsdeüzemeltető észlelte a betörést és zárolta a rendszert. Mint kiderült, a szuperbiztosnak hitt védelmi rendszer s a könyvelés hiányosságai egyaránt a tolvajok kezére játszottak. Az elvitt 400 millió dollárnyi összegnek végleg nyoma veszett, a világ akkori legnagyobb tőzsdeüzemeltetője csődbe ment.

Azért jó dolgok is történtek tavaly. A Bitcoint fizetőeszközként elfogadó társaságok sora szépen gyarapodik, a Microsoft személyében egy igazi nagyágyút is sikerült megnyerni. A PayPal online fizetési rendszer is jegyzi a Bitcoint, és számos étterem, autókölcsönző is elfogadja már a számla rendezésekor. Aki akar, ma már Budapesten is válthat Bitcoint, az első automatát augusztus végén állították forgalomba az egyik terézvárosi szórakozóhelyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.