Nem habra megy a játék

A brazil–belga–amerikai Anheuser-Busch InBev (AB InBev) a piaci hírek szerint készíti az ajánlatot legnagyobb versenytársa, a dél-afrikai, amerikai és brit sörgyártók egybekelésével nagyra hízott SABMillerre, bár hivatalosan a világ első és második számú sörgyártója közvetlenül még csak puhatolózó tárgyalásokat sem folytat.

Mindenesetre annyi biztos, hogy könnyebben lehet majd új nevet találni a két piacvezető fúziójaként létrejövő sörpiaci monstrumnak, mint beszerezni az ehhez szükséges versenyhatósági engedélyeket. Idehaza a Borsodi és a Dreher gyártóinak egybekelése vélhetően olyan piaci erőfölényt eredményez a Soproni Ászokkal vitézkedő holland hátterű Heineken ellenében, hogy a két cég kénytelen lesz közös portfólióját leépíteni, vagy egyikük feladhatja itteni tevékenységét, átengedve kapacitásait más szereplőknek.

Carlos Brito, az AB InBev vezére. Hamarosan koccanhatnak
Carlos Brito, az AB InBev vezére. Hamarosan koccanhatnak
Eric Vidal / Reuters

Különösen Észak-Amerikában számíthatnak az egybekelők szigorú elbírálásra, ott uralmuk ugyanis meghatározó, s a fogyasztók számára egyértelmű áremelést hozna a verseny gyengülése. A nagyoknak közös az érdekük abban, hogy a gombamód szaporodó kézműves gyárak ellen fellépjenek, ezek ugyanis már a piac 11 százalékát szerezték meg maguknak az Egyesült Államokban.

Október közepéig kell letenni a pultra a fúziós ajánlatot, amit a SABMillernél alaposan át fognak vizsgálni, azaz ellenséges felvásárlási kísérletről nem beszélhetünk. Mindenesetre a részvényeseket megcsapta a fúzió előszele, a SABMiller árfolyama húsz, az AB Inbevé 6 százalékkal erősödött. A sörpiaci konszolidáció eddigi legnagyobb lépését a költségcsökkenés mellett a fehér foltok csökkentése indokolja mindkét gyártó részéről. A fejlett piacokon mindkét cég erős, míg gyökereiknél fogva az AB InBev Dél-Amerikában, a SABMiller pedig Afrikában számít az első számú sörhatalomnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.