Ezt a sarcot megúszhatják a társasházak

Az egyedi társasházi lakásukat gázkazánnal fűtőknek nincs mitől tartaniuk, az ősszel hatályba lépő uniós direktíva rájuk nem vonatkozik – feltéve, hogy az egyedi készülékek gyűjtőkéménybe kötve működnek.

Amint arról nemrég beszámoltunk: szeptember végétől Magyarországon is életbe lép az az uniós rendelet, amellyel a fűtési rendszerek környezetterhelését kívánják csökkenteni. Ennek értelmében csak olyan gázkazánokat lehet majd forgalmazni és felszerelni, amelyek éves átlagban legalább 86 százalékos hatásfokkal dolgoznak. Ilyenre pedig most csak a borsos árú kondenzációs kazánok képesek.

Hatékonyabb, de drágább is a kondenzációs készülék
Hatékonyabb, de drágább is a kondenzációs készülék
Kurucz Árpád / Népszabadság

Cikkünk megjelenése után többen is érdeklődtek, mi a teendő abban az esetben, ha egy társasházban az egyedi gázkazánok egy gyűjtőkéményre vannak kötve. Olvasóink attól tartottak, ilyen esetben, ha a házban valakinek elromlik a készüléke, az uniós szabályozás miatt mindenkinek cserélnie kell a fűtőberendezését. A kondenzációs kazán működtetéséhez ugyanis át kell alakítani a kéményt. Hogy mennyire nem tiszta a helyzet, azt jelzi, hogy egy meghatározó hazai készülékforgalmazó munkatársa is úgy vélekedett: ilyen esetben a házban bizony mindenhol cserélni kell, amely otthononként több százezres kiadást jelent.

Ettől azonban nem kell tartani, a gyűjtőkéményekkel ugyanis kivételt tesz az uniós rendelet. Ezekben az esetekben továbbra is megengedett a hagyományos gázkazánok beszerelése, használata – hívta fel a figyelmet Gyárfás Attila, a Magyar Épületgépészek Szövetségének ügyvezető elnöke. Egyetlen szabályozó sem engedheti meg, hogy a fogyasztó lehetetlen helyzetbe kerüljön, márpedig ez általános probléma lenne az Európai Unióban, mivel az unió tagállamaiban összesen ötmillió olyan épület van, amelyekben gyűjtőkéményt használnak, Brüsszelnek pedig nem az volt a célja, hogy az ezekben a lakásokban élőket lehetetlen helyzetbe hozza – tette hozzá Csajka György, a Schiedel Kéménygyár Kft. műszaki vezetője. Azt nem tudták megmondani, hogy Magyarországon mennyi ilyen lakás lehet, de Gyárfás Attila szerint több százezer olyan készülékről lehet szó, amely gyűjtőkéményre kötve üzemel.

Az viszont egyelőre valóban nem világos, hogy a hagyományos kazánokat a jövőben honnan lehet majd beszerezni, és milyen engedélyekre, vizsgálatokra lesz szükség az üzembe helyezésükhöz – hívta fel a figyelmet Csajka György. Szeptember végétől ugyanis csak kondenzációs készülékeket lehet forgalomba hozni, vagyis nem tisztázott, milyen forrásból lehet beszerezni az új, de hagyományos technológiájú készüléket. Ennek a jogszabályi hátterét még pontosítani kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.