Nem fogy az MNB csodahitele

A feltételek enyhítése ellenére nem fogy a jegybank növekedési hitelprogramjának második csomagja.

Bár már több mint fél éve elindult a növekedési hitelprogram (nhp) második szakasza, még mindig nagyon kevés hitelt helyeztek ki ennek keretében a bankok - hívja fel a figyelmet a Világgazdaság. A lapot a Magyar Nemzeti Bank arról tájékoztatta, hogy a hitelprogram két szakaszában több mint 800 milliárd forint hitelkihelyezés történt. Ám ebből, mint ismert, az első szakasz elvitt 701 milliárdot. Vagyis a másodikban csak körülbelül százmilliárdot folyósíthattak.

Pedig az indulás óta a jegybanknál már több ponton is lazítottak a feltételeken. Először egyértelműen kiterjesztették a programot az őstermelőkre és az üzleti célú ingatlanfejlesztésekre. Az ügyfelenként felvehető maximális összeget hárommilliárdról tízmilliárdra emelték, és bevonták a lízingcégeket is.

Hamarosan tovább könnyítik a feltételeket: a forgóeszközhitelek maximális futamidejét egy évről háromra emelik, egyes esetekben engedélyezik kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvásárlásának refinanszírozását, a faktoringot is beveszik a programba, és a beruházási hitelek lehívásának végső határidejét is kitolták. A program népszerűsítésére hatmilliárd forintot fordíthat a jegybank.

Az NHP második szakaszának növekedését az UniCredit, a Citi és az OTP szerint is akadályozza a hitelkiváltások korlátozása. Sok cég vár emellett az uniós pályázatok megjelenésére, és a már életbe lépett lazítások hatása sem érzékelhető még teljes mértékben – mondják a bankok.

Hodina Péter, a K&H vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője szerint a vállakozások a várható további lazítátásokra is várhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.