Nem fogják kitalálni: újból módosul a rezsiszámla

Újból módosul a rezsiszámla kinézete - nyilatkozta Németh Szilárd fideszes rezsibiztos a Magyar Nemzetnek. Az ok az egyszerűsítés. Csakúgy, mint az elmúlt évben számtalanszor.

A kormány egyik fő célja, hogy a fogyasztók egyetlen, könnyen átlátható számlalevélben értesüljenek a jövőben az aktuális villany-, gáz- és vízfogyasztásukról - közölte Németh Szilárd a Magyar Nemzettel.

Nem ez az első eset, amikor a fideszes rezsibiztos a számlakép egyszerűsítését hirdeti meg. Tavaly februárban először az áram- és gázszolgáltatók számlaképét írták elő. Ez ugyan egyszerűbb nem lett, sőt bonyolultabb, illetve hemzsegett a helyesírási hibáktól is, viszont az első oldalra a kormány rezsicsökkentési intézkedéseit hirdető, kiemelt szöveget rendeltek helyezni.

Az átállásra 14 napot adtak. A szolgáltatók közölték, hogy ez az idő nekik kevés, amit Németh Szilárd az előírások megsértéseként értékelt és a vele szorosan együttműködő fogyasztóvédőktől a lehető legszigorúbb fellépést kérte. Egyszersmind a büntetési tételeket a néhány millió forintról akár többmilliárdra emelte úgy, hogy "hibás" számlánként tízezer forint jár vissza a fogyasztóknak.

Ezután Németh Szilárd szöveges formában megfogalmazta a távhő-, víz-, hulladék- és kéményseprőszámlával kapcsolatos kívánalmait is. Noha a kimondott cél megint csak az egyszerűsítés volt, közös vonásuk mégiscsak a kormány rezsicsökkentését hirdető kiemelés megkövetelése volt. A törvényi fogalmazvány nem sikerült túl pontosra, ám az ebből fakadó kisebb eltéréseket a fogyasztóvédők ismét csak törvénysértésnek titulálták, és számlánként tízezer forint kötbérfizetésre büntették az érintett kisebb távhőtársaságokat. Ez a cégek költségvetésére vetített hatalmas összeg az érintett távhőellátók zömét létében fenyegette. Ám fizetni mégsem volt szükséges, mivel a bírósági perek egyetlen kivétellel a cégeknek adtak igazat, mondván, a büntetés jogalap nélküli és amúgy is valami okból messze aránytalan.

A bíróságok, hatóságok és rezsicégek eközben mozgó célpontra lőttek, ugyanis Németh Szilárd tavaly szinte havonta módosítgatta a számla kötelező elemeire vonatkozó kívánalmait. Volt olyan eset, hogy az előző még hatályba sem lépett, máris újabb színeket, mintákat, betűtípusokat ötölt ki. Tavaly év végén a parlament a rezsibiztos teljesen újnak mondott, színes, "egységes" számlaképmintáit fogadta el. A rezsibiztos akkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy szerinte ezzel így hosszú távon is rendeződik a számlakép ügye.

Ám a jelenleg parlament előtt fekvő, más szempontból is súlyosan aggályos törvénymódosító javaslata megint csak újabb szövegek megjelentetését írja elő a számlákon. Ez ugyanakkor még nyomokban sem tartalmazza a Magyar Nemzetben most bejelentett újabb, természetesen a további "egyszerűsítés" jelszavával megfogalmazott elképzeléseket.

Az újabb és újabb előírásokat a - zömében önkormányzatok és magyar kisvállalkozók - tulajdonolta közműszektor különösebb zokszó nélkül igyekszik követni. Igaz, ha büntetést kapnak, jó részük fellebbez. Az eljárásokat az esetek döntő többségében a megbüntetett cégek nyerik az állami fogyasztóvédők ellenében.

Nyereségéhes lesz-e az új állami közműközpont?

A jövő év közepe táján felállhat az új állami közműszolgáltató - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a ma kezdődő tapolcai kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülés kapcsán Rogán Antal frakcióvezető. Szavai szerint ez állami közműszolgáltató "az élet minden területén" versenyképes ajánlatot tenne a családoknak és nonprofit alapon működne. (Korábban Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter úgy nyilatkozott, hogy az új állami közműcég is nyereségérdekelt lenne.)

A frakció felkérte a kormányt annak vizsgálatára, hogy az állami MVM tulajdonában álló paksi atomerőmű tud-e az eddiginél olcsóbban áramot adni az MVM-nek. Tóth Bertalan MSZP-képviselő kérdésére Seszták Miklós írásban közölte: 1,8 millió közműfogyasztó lejárt közműtartozása jelenleg 96 milliárd forintot tesz ki. A levelezésről tudósító Világgazdaság felhívja a figyelmet, hogy egy éve a tárcavezető elődje még 2,3 millió fogyasztó 124 milliárdos elmaradásáról számolt be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.