Nem felhőtlen az öröm Simicska és Nyerges agrárcégénél

Automatizált, körforgó rendszerű fejőházat adott át csütörtökön a Lajta-Hanság Zrt. károlyházi tehenészeti telepén a Mezort-csoport. Másfélszeresére nő a telep termelékenysége, egy óra alatt háromszáz állatot is meg tudnak fejni, mégsem nagy az öröm.

A 6,1 milliárd forintos - öt fejőház, több istálló, valamint sertéstelep építését jelentő - beruházás költségeinek 40 százalékát uniós forrásból, a fennmaradó hányadot önerőből fedezték.

A Mezort-csoportról azt érdemes tudni, hogy Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozik.

Purgai Ferenc, a Mezort Zrt. vezérigazgatója közölte, a csoport a magyar élelmiszer-ipari piac egyik legnagyobb szereplője, több mint 14 ezer állattal, 4800 tejelő tehénnel. Hatszáz embert foglalkoztatnak, az elmúlt öt évben összesen 12 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre.

A cégvezető szerint ezért is érthetetlen, szükségtelen és káros az 1200 hektár feletti nagybirtokok területalapú támogatásának teljes elvonása. „Azzal együtt, hogy jövőre megszűnik a tejkvóta rendszer, és egyelőre azt sem tudni, mikor indul újra az agrár-környezetgazdálkodási program, a Mezort cégcsoport milliárdos nagyságrendű kieséssel számol” - idézi Purgai Ferencet az MTI.

Aligha véletlen, hogy a Magyar Nemzet és a Hír Tv is nagy terjedelemben foglalkozott az üggyel, jelezve, hogy a cégvezető az átadóünnepségen Nagy István vidékfejlesztési államtitkár jelenlétében is elmondta: a beruházásba még kiszámítható támogatási rendszer és fejlesztésekre ösztönző pályázati környezet ismeretében vágtak bele, de mára drasztikusan megváltoztak a körülmények.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.