Nem érintik a kelet-ukrán harcok a Dunaferrt

Az ISD Dunaferrnek nincs feltétlen szüksége az anyavállalata kelet-ukrajnai gyáraiban előállított félkész alapanyagokra, azt ukrán és brazil forrású nyersanyagból saját maguk is elő tudják állítani. Csak most azonnal kell fizetni.
Az ISD Dunaferr Zrt. képes megállni a saját lábán, nem okoz gondokat a vállalatcsoportnak a Kelet-Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus – nyilatkozta a cég HR-igazgatója szerdán az MTI-nek. Az ukrán Donbasz Ipari Szövetség (ISD) szerdán jelentette be, hogy újraindította a nyers acéltömbök gyártását magyarországi és lengyelországi gyáraiban, a dunaújvárosi Dunaferr acélműnél és a Huta Czestochowánál. A lépést Szerhij Tkacsenko, az ISD jogi osztályának vezetője az Ukrajinszki Novini hírportálnak azzal indokolta, hogy Kelet-Ukrajnában az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szakadárok között folyó harcok miatt leállt az alcsevszki kombinátja, ahol eddig főleg két közép-európai acélművük számára állították elő a félkész terméket.

Erre reagálva Mezőközy András, a Dunaferr HR-igazgatója az MTI-nek elmondta, a nyersvas előállításához szükséges bugát augusztus óta nem az ukrán tagvállalattól szerezték be, hanem az 1-es kohó újraindításával teljes mértékben saját maguk állítják elő. Közölte, hogy Ukrajna irányából a vasérc-szállítás zavartalan, de most már a legnagyobb hányadot más piacokról, Brazíliából szerzik be.

Megjegyezte, hogy korábban, az ukrán bugaellátás idején csak késleltetve kellett fizetniük az anyavállalatnak az alapanyagért, most ez a lehetőség szünetel. Hozzátette: ettől függetlenül stabil a cégcsoport pénzügyi helyzete. Mezőközy András elmondta, az 1-es kohó augusztusi újraindítása óta ismét kétkohós rendszerben üzemel a Dunaferr. Ezt szeretnék a jövőben fenntartani, bár a 2-es kohót nyár végéig le kell állítaniuk. Kiemelte: a kohó újraépítésének előkészítése megkezdődött, a szükséges forrásokat a tulajdonossal történő egyeztetéseken igyekeznek megszerezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.