Nem állítja meg a magyarokat az angol szigor

Nem befolyásolnák a kivándorlási kedvet a David Cameron által emlegetett szociális szigorítások, a magyarok ugyanis fizetésért, nem segélyért utaznak a szigetországba. 

- A brit miniszterelnök által javasolt, a bevándorlókat érintő korlátozásoknak nem lenne hatásuk a Nagy-Britanniában dolgozó vagy oda készülő magyarokra. Ez valójában a belpolitikai kampány része – mondta a Világgazdaságnak Tanay Marcell, a külföldi munkaerő-közvetítéssel foglalkozó EUwork Kft. ügyvezetője. A szakember szerint a  magyarok 99 százaléka nem is hallott az állami támogatásokról, ők dolgozni mennek.

Összeállításában a lap azt írja: a skandináv államokkal vagy Németországgal összevetve egyébként nem is olyan bőkezű a szociális háló az Egyesült Királyságban. Az EUwork által Magyarországról kiközvetítettek konkrét álláshelyre érkeznek, de akik a saját szakállukra utaznak, azok is találnak állást pár hét alatt. Aki nyelvtudás hiányában nem jár sikerrel, visszajön Magyarországra, és nem szorul rá például a munkanélküli-segélyekre.

Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke is úgy véli, a szociális szigorítások nem befolyásolnák a kivándorlási kedvet, hiszen a magyarok munkáért és fizetésért mennek ki. A bérkülönbségek továbbra is olyan jelentősek a két ország között, hogy nem kérdés, mit választ az, aki elszánta magát a változtatásra.

A Világgazdaság emlékeztet rá: a brit kormány korlátozná az uniós bevándorlást, és az állampolgársággal nem rendelkező munkavállalók csak négyévi folyamatos, legális munkaviszony után juthatnának hozzá a szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez. Megtiltanák azt is, hogy azok a külföldi EU-munkavállalók, akiknek a gyermekei nem élnek a szigetországban, családi pótlékot vehessenek fel. Mindezt David Cameron brit miniszterelnök kedden ismertetett reformjavaslatai tartalmazzák.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.