Nem a tavalyi volt a faktoringok nagy éve, az idei már az lehet

Bár globális szinten emelkedett a faktoring cégek forgalma, ezzel a magyar szektor nem tudott lépést tartani – jelentette ki Csáki Ferenc, a Magyar Faktoring Szövetség elnöke a szervezet pénteki sajtótájékoztatóján. A magyar vállalkozásoknak lebonyolított bruttó faktorált forgalom – ebben a finanszírozási formában a követeléseiket értékesítik a cégek – 2013-ban 8 százalékkal, valamivel 800 milliárd forint alá, a 2007. évi szintre csökkent. A válság első éveiben a nemzetközi – főleg az export – faktoring forgalom még két számjegyű bővülést mutatott, ami ellensúlyozta a belföldi csökkenő keresletet.

Ez a növekedési trend 2012-ben megtört, és az exportkövetelések faktorálása 2013-ben már 9 százalékkal csökkent. Ezzel együtt bíznak abban, hogy idén újra növekedés jön, ezt támasztja alá, hogy az első félévben a forgalom 12 százalékkal emelkedett a szektorban.

A növekedés mögött a részben a gazdaság fejlődése áll. A másik ok: a vállalkozások számára az is vonzó, hogy ez a forráshoz jutás nem növeli az eladósodottságot, hiszen ilyenkor a követeléseket adják el a vállalkozások. Ez pedig a cégek számára vonzó, hiszen ma még mindig nem „sikkes" hitel segítségével forráshoz jutni – mondta Csáki Ferenc. Bíznak ebben, hogy a finanszírozásban a faktoring szerepe a következő években folyamatosan nő az vállalkozások körében.

A szövetség adatai szerint a faktoringot igénybe vevő vállalkozások aránya nagyon megváltozott a válság előtti időszakhoz képest. A mikrovállalkozások aránya drasztikusan lecsökkent, hiszen míg 2006-ben arányuk csaknem 40 százalék volt, tavalyi részesedésük csupán 8 százalékot tett ki. Új körként jelent meg viszont a nagyvállalatok, hiszen 2006-ben ez a szegmens még nem is létezett, míg 2013-ben már 16 százalékot tett ki a súlyuk.

Az ágazati megoszlásban Csáki Ferenc szerint sajnálatos, hogy a mezőgazdasági cégek aránya nagyon alacsony, alig közelíti meg az 5 százalékot. Mindez azért sem jó, mert a hazai gazdaság összetétele alapján sokkal nagyobb aránnyal kellene rendelkezniük. Feltűnő változás, hogy az építőipari profilú vállalkozások aránya lecsökkent 2006 óta. Akkor arányuk 11 százalék volt, míg az elmúlt év végén már csak 3.

Csáki Ferenc hangsúlyozta, hogy igen erős verseny van a faktoring piacon, miután számos bank, banki hátterű önálló faktorcég és magánkézben lévő pénzügyi szolgáltatás is kínálja szolgáltatásait. Ez megmutatkozik a díjak alakulásában is, miután a faktoring díja ma már helyenként kisebb, mint az alternatív megoldást nyújtó forgóeszközhitelek költsége. Az szervezet elnöke kifejtette: az is növelte a versenyt, hogy tavaly elindult az OTP Bank faktoring üzletága, amely révén a finanszírozás volumene jelentősen nőtt a teljes ágazatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.