Nekimegy a pálinkának az Európai Bizottság

Az Európai Bíróság elé idézi Magyarországot az Európai Bizottság a pálinka teljes körű jövedékiadó-mentességének ügyében.

Az Európai Bizottság tavaly nyáron szólította fel Magyarországot a kötelezettségi eljárás második szakaszában, hogy módosítsa azt a jogszabályt, amely bizonyos feltételek mellett mentesíti a gyümölcspárlatokat – a pálinkát – a jövedéki adó alól.

A magyar szabályozás értelmében jövedékiadó-mentes a háztartások, vagy a szeszfőzdék által személyes használatra előállított pálinka évi 50 liter mennyiségig.

Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját azonban uniós jogszabály harmonizálja, amely  alapján Magyarország a szeszfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket 50 százalékkal csökkentheti évi 50 liter mennyiségig. Az EB szerint a Magyarország által biztosított adómentesség meghaladja az uniós szabályozás által lehetővé tett mértéket.

A kormány szerint azonban a vonatkozó magyar szabályozás teljes mértékben megfelel az európai uniós követelményeknek. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint Magyarország kész arra, hogy álláspontját a az Európai Bíróság előtt is megvédje.

A pálinkafőzés a történelmi hagyományok alapján kétségkívül a magyarság kulturális örökségének része, így Magyarország más uniós államokhoz hasonlóan biztosítani akarja ezen hagyomány fennmaradását – írja reagálásában a az NGM.  

Szerintük a bérfőzési szeszadó eltörlésének hatályban tartásával  Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Németországot, Szlovéniát, Portugáliát is. 


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.