Nehéz idők járnak a szállodákra

Az év első 11 hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 59 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 4 százalékkal, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ájékoztatása szerint az idén az első 11 hónapban egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 17 700 forint volt, a budapesti ötcsillagos hotelekben ennél jóval magasabb, 37 ezer forint volt az ár.

A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 13 400-17 400 forintos, az háromcsillagosak 8 800-11 100 forintos  szobaárakat érvényesítettek. Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel átlagosan napi bruttó 10 400 forint volt. A legmagasabb összegről,  24 600 forintról a budapesti ötcsillagos, a legalacsonyabbról, 4 600  forintról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek  számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel folyó áron  összességében 4 százalékkal csökkent, emelkedést a Balaton partján működő egységek és a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos  szállodák értek el, a legnagyobb visszaesés a nyugat-magyarországi  három- és a fővárosi négy- és ötcsillagos egységekben volt.

Január-novemberben a megfigyelt hotelekben az eltöltött  vendégéjszakák száma 3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A nyugat-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodákat a vendégéjszakák számának szerény mértékű bővülése jellemezte, a többi szállodában mérséklődött, vagy nem változott lényegesen a vendégéjszakák száma. Augusztus óta majdnem minden hónapban -  Nyugat-Magyarország kivételével - majdnem minden régióban csökkent a  vendégforgalom.

A megfigyelt időszakban a budapesti szállodákban minden  kategóriában átlagosan 61 százalék fölötti volt a  szobakihasználtság. A vidéki hotelekben 46-64 százalékos kihasználtságot mértek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.