Negyvenmilliós bírság a tisztességtelen üdülésijog-kereskedőnek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 millió forint bírságot szabott ki a Markgold - korábbi nevén Holiday Club - Kft.-re tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. A cég termékbemutatókon kínált üdülési jogokat, olyan állítólagos napi kedvezményekkel, amikhez képest a listaár nem is élt. Az eladni szándékozókkal inkább új jogokat vetettek. A céget még a korábbi hasonló bírság sem hatotta meg.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Markgold Ingatlanforgalmazási (korábbi nevén: Holiday Club Hungary Üdülésszervező) Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor 2009-ben és 2010-ben az üdülési jogok értékesítésekor valótlan információkat közölt a fogyasztókkal. A GVH ezért 40 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A cég üdülőingatlanok időben megosztott használati jogát termékbemutatókon értékesítette. Az értékesítés során azonnali, csak az adott napra érvényes kedvezményeket kínált fel. Ezzel a fogyasztókat azonnali döntésre, a szerződés azonnali megkötésére késztette.

A vizsgálat során bebizonyosodott továbbá, hogy a közölt listaárak, amelyekhez a fogyasztók az általuk kialkudott árat viszonyíthatták, ténylegesen sosem érvényesültek, így az ígért, illetve elért árkedvezmény mértéke is megtévesztő volt.

A vállalkozás emellett azon fogyasztóknak, akik korábbi üdülési joguktól szerettek volna megválni, szóban értékesítési ígéretet tett, arra az esetre, ha értékesebbre cserélik már meglévő üdülési jogukat vagy vásárolnak egy újabb üdülőhasználati jogot. A továbbértékesítésre garanciát azonban írásban nem vállalt, csak azt, hogy az eladásra kínált üdülési jogot pár hónapig reklámozza a weboldalán. A fogyasztók így valótlan információk alapján döntöttek új vagy újabb üdülőhasználati szerződés megkötése mellett, miközben az eladni kívánt korábbi üdülési joguk értékesítése az esetek túlnyomó többségében sikertelennek bizonyult.

A GVH az eljárás eredményeként megállapította, hogy a Markgold Ingatlanforgalmazási Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott az üdülőingatlanok használati jogának értékesítése során, ezért a jogsértés elkövetéséért 40 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra. A bírság összegének megállapításakor a GVH súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vállalkozás korábban már követett el hasonló jogsértést, valamint azt, hogy a jelen eljárásban több magatartása is jogsértőnek minősült, a jogsértés időben elhúzódott és hosszú időn keresztül fejti ki hatását, illetve hogy az üdülési jog értékesítésével jelentős mértékű előnyt ért el a vállalkozás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.