Negyvenmillió autó Wolfsburgból, ahol naponta 3800 VW készül

A jubileumi darab egy gleccser-kék színű Golf volt, mely előtt több más Volkswagen, Audi és Seat márkájú autó is készült a világ legnagyobb gyártótelepén.

Különleges termelési jubileumot ünnepelhetett a Volkswagen wolfsburgi gyárában, ahol legördült a szerelőszalagról a negyvenmilliomodik autó, a jubileumi gleccser-kék, 77 kW/105 LE teljesítményű Golf TSI BlueMotion. Wolfsburgban jelenleg Golf, Golf Plus, illetve Touran és Tiguan modelleket gyártanak, az üzem napi kapacitása 3800 autó. „Mától negyvenmillió jó okunk van arra, hogy büszkék lehessünk e gyárban végzett munkánkra. Kiváló teljesítményével és magas fokú elkötelezettségével a teljes wolfsburgi csapat döntő mértékben hozzájárult a Volkswagen hosszú távú növekedési céljainak megvalósításához“ – hangsúlyozta Martin Winterkorn konszernelnök.

Wolfsburgi számok

Tízesztendőnyi sorozatgyártást követően 1955-ben már az egymilliomodik Bogár elkészültét ünnepelhették Wolfsburgban, ahol 1974-ig pontosan 11.916.519 darab készült a típusból. Röviddel ezután indult a Golf gyártása, mely új korszakot nyitott, és a későbbekben a kompakt kategória etalonjává vált. A Volkswagen 1976-ban éppen a Golfokat szerelte fel – a személyautók középkategóriájában az első autógyártóként – kisméretű, magas fordulatú dízelmotorral. Még ugyanebben az évben az egymilliomodik Golf is legördülhetett a wolfsburgi szerelőszalagról. 1983-ban a Golf első generációját a második nemzedék váltotta fel, s mindössze öt esztendővel később már a tízmilliomodik Golf jubileumát ünnepelhették.

A kilencvenes évek során többek között a Polo és a Lupo bővítette a gyártási palettát, míg a 25 milliomodik Golf 2007-ben hagyta el a gyárat. Wolfsburgban az idők során a VW-konszernhez tartozó húsz különböző autó készült, többek között a VW Passat, Audi 50-es, 80-as és 100-as, valamint VW Jetta, Bora, Golf és Variant, valamint SEAT Arosa.

 

A negyvenmilliomodik autót ünneplik a Volkswagen wolfsburgi gyárában
A negyvenmilliomodik autót ünneplik a Volkswagen wolfsburgi gyárában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.