Negyven százalékkal emelték a dohány adóját Japánban

A kormány a drasztikus adóemeléssel akarja bátorítani a leszokókat. A felkelő nap országában minden minden harmadik felnőtt dohányzik.

A japán kormány az ország jelenkori történelmének legnagyobb dohányadó-emelését hajtotta végre: egy lépésben 40 százalékkal emelték meg a cigaretták adóját - írja a BBC arab nyelvű kiadása. Az intézkedés nyomán a pénteki napon egy doboz cigaretta ára 300 jenről (3,6 dollár) 410 jenre (4,9) dollár emelkedett.

A BBC Arabic szerint ezzel az a japán kormány célja, hogy ezzel is arra késztessék a dohányzókat, hogyfelhagyjanak a szokásukkal. Japán közvéleménykutatások szerint ugyanis a dohányzók 60 százaléka töpreng azon, hogy letegye a cigarettát.

Egyelőre azonban össznépi leszokás helyett inkább lázas felvásárlás kezdődött: a dohányzók még a múlt héten lázas felvásárlásba kezdtek, a japán áruházláncok szerint duplázódott a múlt héten a dohánytermékek eladása.

A fejlett ipari országok közül eddig Japánt tartották a legtoleránsabbnak a dohányzással kapcsolatban. Japánban egyelőre megengedett az éttermekben és a bárokban cigarettázni és a cégek legtöbbjében található cigarettázószoba. Jelenleg minden harmadik japán férfi dohányos, míg a nőknél csak 12 százalékos a dohányzók aránya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.