Negyven dollár alá süllyedt az olajár

A nyersolaj hordónkénti ára 40 dollár alá süllyedt a New York-i árutőzsdén, miután egyre egyértelműbb, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) által az év elején végrehajtott napi kétmillió hordós termeléscsökkentés is kevés a piacon tapasztalható túlkínálat megszüntetésére.

Mint ismert, a világ ellátásának 40 százalékáért felelős OPEC januártól 9 százalékkal kevesebb, azaz 25,3 millió hordó olajat hoz a felszínre. Ezzel szemben - a Deutsche Bank elemzői szerint - a legnagyobb felhasználókat, a fejlett országokat erősen sújtó recesszió miatt eleve napi egymillió hordóval kevesebb olajra van szükség, miközben az olajkartellen kívüli termelők is próbálják fokozni kivitelüket, hogy pénzhez jussanak.

Az ár ellen dolgozik az is, hogy az Egyesült Államok stratégiai tartalékai az utóbbi 15 hétben immár 13-ban mutattak növekedést, azaz a világ legnagyobb olajfogyasztójánál bőségesek a készletek. Az OPEC februárban ismét napirendjére veheti a kvótacsökkentést, emellett a leghevesebben Irán kardoskodik. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint egy esetleges újabb csökkentés hatása azonban legfeljebb márciustól lenne érzékelhető, olyan sok olaj van a piacon.

Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolaj hordójáért - februári szállításra - hétfőn délelőtt már két dollárral kevesebbet, 38,83 dollát adtak New Yorkban, míg az európai alaptípus, a Brent hordójávál 38,93 dolláron kereskedtek Londonban. A múlt héten a recessziós félelmek 12 százalékkal nyomták lejjebb az olaj jegyzésárát, s ezen az orosz-ukrán árvita „felhajtó ereje" is csak minimálisan tudott tompítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.