Négymilliárd forintos projekt a Videotontól

Minden eddiginél intenzívebb technológiai bővítést valósít meg a Videoton vállalatcsoport; folytatva a tavaly elkezdett beruházási programját, több mint négymilliárd forintot költ erre a célra - mondta el a tavaly több mint 89 milliárd forint konszolidált árbevételt elért vállalkozás vezérigazgatója.

Sinkó Ottó hangsúlyozta: a beruházásokhoz belső forrásait használja fel a tőkeerős, számottevő pénzügyi tartalékkal rendelkező cégcsoport. A technológiai bővítésre új - már megszerzett, illetve kilátásban levő - üzleti lehetőségeinek kihasználása végett van szüksége a Videotonnak. A válság óta ugyanis a vállalkozás tovább erősítette pozícióit a mind kevesebb "szereplős" európai piacon, ahol folyamatosan nő a részesedése, s meglevő vevői mellé újabbakat is sikerült szereznie.

Üzleteinek biztonságát jelzi, hogy megrendelői számára egyebek között olyan igényes ipari elektronikai- és autóipari termékeket készít, amelyek gyártása hosszú távon is Európában marad, s amelyek előállításánál távlatokban is számítanak a Videoton munkájára a cég gazdasági partnerei.

A vezérigazgató közlése szerint a hazai cégeiben mintegy hétezer dolgozót foglalkoztató vállalkozás annak ellenére folytatja technológia bővítő beruházásait, hogy az év elején még kedvező konjunkturális helyzet gyengülése miatt időarányosan csökkent árbevételének a növekedése.

Az első negyedéves eredmények alapján még úgy tűnt, hogy a tavaly minden eddiginél nagyobb konszolidált árbevételt, s a 2009. évinél mintegy egymilliárd  forinttal több, 6,7 milliárd forint konszolidált üzemi nyereséget elért vállalatcsoport az idén 15 százalékkal tudja majd növelni az éves árbevételét.

A gyengülő konjunktúra, a forint - az exportáló cégeknek kedvezőtlen - első félévi erősödése, s egyéb, a cégcsoport teljesítményétől független okok miatt viszont folyamatosan csökken az akkori előny, s az árbevétel jelenleg időarányosan öt százalékkal több a tavalyinál.

Sinkó Ottó szerint amennyiben a 2008-as válságra sokban emlékeztető pénzpiaci turbulenciák nem terjednek át a Videoton export piacaira, az árbevétel az év végéig még javulhat, eredményességben viszont a tavalyinál valamivel alacsonyabb szintre számít a vállalatcsoport.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.