Negyedszázad alatt újul meg a lakásállomány

Korábban a Fidesz még azt ígérte, hogy kormányra kerülve négy év alatt egymillió lakást újítanának fel uniós forrásokból. Az területért felelős államtitkár szerint "az első két év a támogatást kezelő intézményrendszer kipróbálásával telik".

A kormány célja, hogy 20-25 év alatt az ország teljes épületállományán elvégezzék a szükséges energiamegtakarító felújításokat - mondta Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár csütörtökön egy társasházi konferencián Budapesten.

Hozzátette, hogy az első két év a támogatást intéző intézményrendszer kipróbálásával telik el, ezért ma nem lehet megmondani azt, hogy jövőre mennyi pénz jut a költségvetésből a felújításokra. Az intézményrendszerről elmondta, hogy a a felújítások finanszírozására egy állami tulajdonú "zöld bankot" hoznak létre, ebbe kerül minden költségvetési és uniós pénz.

Korábban a Fidesz sokkal konrétabban is fogalmazott: a fidesz.hu híradása szerint Matolcsy György még áprilisban egy sajtóbeszélgetésen közölte, hogy amennyiben a Fidesz a választóktól felhatalmazást kap, úgy 500 milliárd forintos energiahatékonysági programot hirdet, amellyel négy év alatt egymillió otthon és középület energiahatékony felújítása történhet meg.

A kormányprogram ugyan konkrét számokat nem említ, ám úgy fogalmaz: egy országos energiahatékonysági program fellendítené az építőipart, évente a lakásállomány tíz százalékának felújítása 80 ezer építőipari munkahelyet teremtene, és ez a befektetés az országnak kevesebb mint tíz év alatt megtérülne.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.