Negyedmillió közmunkás lesz

Jövőre is folytatódik a foglalkoztatás bővítése és a munkahelyteremtés – mondta Czomba Sándor államtitkár a költségvetési törvény benyújtása előtti napon rendezett kormányszóvivői tájékoztatón. A Czomba által előadott szöveg alapján arra lehet következtetni, hogy még szűkebb lesz az álláskeresés időszakában járó juttatás.

A kormány célja, hogy még kevesebben éljenek segélyekből, helyette a közmunka legyen számukra a híd a versenyszférába vezető úton. Konkrétan 50 ezerrel emelkedik a közfoglalkoztatásban dolgozók száma 2015 júliusától. Kevésbé barátságosan ez azt jelenti, hogy 50 ezer, jelenleg ellátásban részesülő ember lesz kiiktatva a szociális rendszerből, helyette mehetnek árkot ásni, ha nem akarnak biztosítás és egy fillér nélkül maradni.

Az idei adatokat alapul véve így jövőre már 250 ezer közfoglalkoztatott lesz, ez a szám többszöröse a szociális ellátásban részesülő álláskeresőnek. Az adatok szerint jelenleg még 130 ezer ilyen álláskereső van, 2015-ben azonban ez jóval százezer fő alá csökken. Hogy hogyan kerül majd a versenyszférába az, aki közfoglalkoztatás címén gazol vagy söpröget, azt Czomba sem tudta igazán jól megfogalmazni, s utalt arra, hogy ezt a küszöböt sem könnyű átlépni.

Mindenesetre remek hír, hogy tovább nőtt a foglalkoztatottak száma, már 4 millió 118 ezren dolgoznak. Ebből közmunkásnak számít több mint 160 ezer fő, külföldön dolgozik több mint százezer – Czomba szerint. A KSH közelmúltban megjelent kutatása szerint ugyanis 350 ezer magyar él más országban, közülük majd 300 ezer dolgozik. De még az államtitkári számokat használva is az látszik: valójában nem sikerül négymillió fölé tornázni a Magyarországon munkát vállaló, nem közmunkás honfitársaink számát.

Jövőre azért nem csak a közmunkásokra jut majd pénz. Az már a sajtóban megjelent, hogy jelentősen emelkedik a rendvédelmi dolgozók fizetése, 2015-ben 33 százalékkal. A hírek a fegyveres szervekről szóltak, a pontos kör így majd a benyújtott törvényből derülhet csak ki. Az intézkedés összesen 44 milliárd forintba kerül.

Folytatódik a pedagógusok béremelése is, itt évente négy-öt százalékos átlagos emelés lesz – hozzá kell tenni, hogy ez már két százalék feletti infláció mellett csak két-három százalékos reálbér-növekedést jelent. Ha lesz rá pénz, akkor 2016-tól a köztisztviselők is kaphatnak némi béremelést.

130 ezer

Jelenleg még 130 ezer álláskereső részesül valamilyen szociális ellátásban, számuk azonban jövőre jelentősen csökkenhet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.