Negyedmilliárd dolláros gázkár érte Szerbiát

Több mint negyedmilliárd dollárnyi kölcsönt kell felvennie a szerb gázipari monopóliumnak, a Srbijagasnak, hogy ki tudja fizetni a két hete szünetelő orosz gázszállítások miatt keletkezett többletköltségeket.

Dusan Bajatovic, a Srbijagas igazgatója a Reutersnek elmondta, a 270 millió dollár a decembertől februárig tartó időszak többletkiadásaira kell, hogy fedezetet nyújtson, ennyibe kerül az alternatív szállítások számlája, illetve a gáz más fűtőanyaggal történő kiváltása.

Szerbiát a gázkrízisben Ausztria, Németország és Magyarország látja el földgázzal, ám a mostani helyzet szerint csupán január 20-áig. A szerbek egyébként már tanulmányozzák a jogi lehetőségeket, s a gáztranzit leállásáért általuk felelősnek tartott ukrán Naftogaz ellen kártérítési igénnyel akarnak fellépni.

Bajatovic szerint okulni kell az ellátási zavarból, s a kormánynak biztosítania kell a forrásokat ahhoz, hogy az ország északi részén fekvő Szőlősudvarnok (Banatski Dvor) városánál befejeződhessen végre a föld alatti gáztározó létesítése. Ehhez 29 millió dollárra van szükség, míg feltöltéséhez 100 millió dollár kell.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.