Négy éves csúcson a munkanélküliség Svájcban

Négy éves csúcsra szökött fel a munkanélküliség Svájcban októberben, 4 százalékra a szeptemberi 3,9 százalékról, ekkora munkanélküliségre 2005 február óta nem volt példa. A munkanélküliek száma 158 138-ra nőtt.

A munkát keresők száma 44 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, és még mindig egyre több cég foglalkoztatja dolgozóit rövidített munkaidőben.

Mindamellett elemzők szerint talán megállt a munkanélküliség növekedése, és az év hátralévő részében valamelyest javulhat a helyzet. Erre utal, hogy a szezonális tényezőket is figyelembe véve stabil maradt a mutató októberben - 4,1 százalék - bár ez is még 10 éves rekordot jelent.

Jövőre még nőhet a munkanélküliség annak ellenére, hogy Svájc kezd kilábalni a három évtizede legsúlyosabb recesszióból.

Az Európai Unió és Svájc között érvényben lévő megállapodás szerint az unió régi - 15 tagállamának - polgárai szabadon vállalhatnak munkát Svájcban, nincsenek mennyiségi kvóták a munkavállalásra vonatkozóan. A 2004-ben az EU-hoz csatlakozott kelet-európai tagállamok munkavállalói számára a kvóták 2011-ig megmaradnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.