Négyszázalékos béremelés a reptéren

A Budapest Airportnál májustól a tavalyi 1,7 százalékos éves átlagos infláció több mint kétszeresével, négy százalékkal emelkednek a bérek. (A kormány egyébként idén 2,5 százalékos pénzromlással számol.) A ferihegyi repülőtér üzemeltetője a cégcsoporton belül további intézkedésként a legalacsonyabb jövedelmi kategóriákban plusz fél százalékot költ a bérek felzárkóztatására, amely számos munkavállalónál akár tíz százalékot meghaladó emelést is jelent – derült ki a cég közleményéből.

Az emelésre a társaság egyoldalú döntése alapján kerül sor, mivel a Budapest Airportnál és leányvállalatainál, a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kf.t-nél és Airport Facility Management Kft.-nél lefolytatott többhetes bértárgyalás eredménytelenül, megállapodás aláírása nélkül zárult. Ennek ellenére a Budapest Airport számos, az érdekképviseletektől kapott javaslatot beépített az idei bérfejlesztésről meghozott döntésébe.

A felzárkóztatás révén a repülőtér üzemeltetőjénél a legalacsonyabb bruttó bér a minimálbér másfélszerese lett. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legalacsonyabb jövedelmi kategóriákban (például egy portás esetében) is az alapjuttatás meghaladja a nettó százezer forintot. Az alapbér mellé havonta 30 ezer forint cafeteria, valamint munkakörtől és teljesítménytől függően havi átlagban 15-30 ezer forint, negyedévi bónusz társul.

A tárgyaláson munkavállalói képviselettel nem rendelkező, közelmúltban elindított BUD Security Kft. dolgozói sem maradnak ki a bérfejlesztésből. Az ő esetükben 4,5 százalékos emelés mellett döntött a munkáltató, szintén májustól.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.