Négy keréken száguld az ipar

Döbbenetes mértékben, 22,5 százalékkal nőtt az ipari termelés a Nyugat-Dunántúlon az idei év első négy hónapjában. A többi régió mindeközben 4,4 és 11,1 százalék közötti termelésnövekedést produkált, az országos átlag áprilisban 10,1 százalék lett.

A Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett Ipar, második becslés, 2014. április című jelentése nem tér el az egy hete kiadott gyorsjelentéstől, miszerint az ipari termelés 2014 áprilisában 10,1 százalékkal haladta meg a 2013 áprilisában mértet, és 8,9 százalékkal magasabb az első négy hónapban az egy évvel korábbi bázisidőszakhoz mérten.

Márciushoz képest áprilisban tovább folytatódott a növekedés: a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban 2,4 százalékkal emelkedett márciushoz képest. A feldolgozóipar összességében átlag feletti bővülést mutatott, a 11,1 százalékos termelésnövekedés az alágakban 1,6 és 21,6 százalékos felfutás eredője. Utóbbi, kimagasló növekedés a járműgyártáshoz kötődik, amely a feldolgozóipar három tizedét adja önmagában. Az alágakat tovább boncolgatva a közúti gépjárműgyártás 32 százalékos növekedése ötlik szembe áprilisban, és jó kondícióban van a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása is, amelynek áprilisi 7,8 százalékos bővülése egy emelkedő trend folytatása.

A feldolgozóipar ágazatainak összes új rendelése 6,5 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit, ezen belül belföldről 18,2 százalékkal, külföldről 4,8 százalékkal nőtt az üzletkötések értékének volumene.

Az ipari alkalmazottakra vetített termelés az év első négy hónapjában átlagosan 6,7 százalékkal nőtt a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál. Mindezt átlagosan 2,2 százalékos létszámnövekedés mellett mérték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.