Négy forinttal csökken a gázolajár

Szerdától 4 forinttal olcsóbb lesz a gázolaj. A nemzetközi piacokon csökkent a nyersolaj és az olajtermékek ára is, a forint pedig erősödött a dollárral szemben.

Szerdától 4 forinttal csökken a gázolaj ára - tudtuk meg. Ennek megfelelően lapunk számításai szerint átlag 356 forintos tarifán mérhetik a terméket a kutaknál. A 95-ös benzin 375 forint körüli díja ezúttal nem változik.

A GKI Energiakutató előzetes - a bekövetkezett módosítással azonos jóslatra jutó - elemzése szerint a Brent spot kőolaj ára a július 27 - július 31-e közötti héten 53-56 dollár között közel egy dollárral, 2 százalékkal mérséklődött. A piacot az óvatosság vezette. A pénzügyi befektetők jelentős mértékben csökkentették a hosszabb lejáratokra vonatkozó eladási opciójukat.

A piac az olajárak további csökkenését várja, bár a határidős kereskedésben a távolabbi határidőkre emelkedőek az árak. Az egy hónapos határidős Brent-ár a spot alá került. Az amerikai kőolajfúrások száma a múlt héten öttel emelkedett, azaz a mérséklődő árak és bővülő kínálat mellett a palaolaj-termelők további kínálati bővítés mellett döntöttek. AZ OPEC főtitkára Moszkvában megerősítette, hogy a szövetség nem tervezi a termelés visszafogását az árcsökkenés megállítása érdekében. Az OPEC termelése júliusban történelmi magasságokban járva naponta 32 millió hordó szintet ért el.

A Reuters adatai szerint a szabványos 95-ös benzin tonnánkénti dollárára az irányadó mediterrán piacon 1,2, a motorikus gázolajé 3,6 százalékkal csökkent. Az üzemanyagpiacokon továbbra is erős a kereslet. Körülbelül 2,5 millió tonna üzemanyag áramlott júliusban az amerikai kikötőkbe Európából. Az európai dízel kínálata tovább erősödött, a hagyományos szállítók mellett ázsiaiak és közel-keletiek is megjelentek. A dízel határidős helyzete kedvez a tárolásnak, mivel drágulást ígér. A benzinnél viszont a határidős árak decemberig csökkenést jeleznek. Ez jelezheti a nyári üzemanyag-csúcs végét.

Az európai benzinkivitel még nem fordult csökkenésbe, illetve a földközi-tengeri térség piacára egyre több dízel érkezik. Így fokozatosan csökkennek az árak. Ezen a héten mindkét üzemanyagfajta követte az olajár heti változását. Az európai raktárakban történelmi csúcson áll a tárolt üzemanyag mennyisége: már a téli minőségűt raktározzák. A forint 280,6 körül ingadozva több mint két és fél forintot, 0,9 százalékot erősödött a dollárral szemben.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 9, a gázolajé 15 százalékkal csökkent. A havi átlagkeresetből most 9 százalékkal több benzint és 18 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve - írja a GKI Energiakutató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.