Negatív minősítési lépések az OTP-vel és az FHB-val szemben

Negatív minősítési lépéseket jelentett be csütörtökön az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és az FHB esetében a Moody's Investors Service. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerint a lépéseket e bankok gyengülő működési környezete indokolja.

A Moody's csütörtök este Londonban közölte, hogy az FHB hosszú futamú betéti besorolását "Ba3"-ról két fokozattal - a köztes "B1" kihagyásával - "B2"-re, az OTP Bank alárendelt adóskötelezettségeinek osztályzatát egy fokozattal "Ba2"-ről "Ba3"-ra, junior alárendelt adóskötelezettségeinek besorolásait ugyancsak egy fokozattal "Ba3(hyb)"-ről "B1(hyb)"-re rontotta.

Ezek a lépések az érintett bankok önálló - vagyis a külső segítség kilátásával nem számoló, a saját belső pénzügyi erő figyelembevételével kialakított - adósbesorolásainak rontásával vannak összefüggésben. Az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank e megítélési besorolása "ba1"-ről "ba2"-re, az FHB-é "b1"-ről "b3"-ra csökkent.

A Moody's indoklása szerint e lépések fő tényezője az "egyre gyengébb" magyarországi gazdasági és működési környezet, valamint azok a kihívások, amelyeket e gyenge környezet támaszt a három bankcsoport hálózataival, eszközminőségével és jövedelmezőségével szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.