Negatív csúcson az AXA, az Allianz őrzi vezető helyét

Enyhén nőtt a biztosítók díjbevétele tavaly az első három negyedévben. Az Allianz őrzi vezető helyét, a második legnagyobb részesedéssel a Generali-Providencia dicsekedhet a piacon.

A biztosítók összesített díjbevétele másfél százalékkal növekedett tavaly az első három negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján olvasható adatok szerint.


A biztosítók díjbevételei 10 milliárd forinttal, 690 milliárdra emelkedtek 2008. harmadik negyedévének végére, ami az egy évvel korábbihoz mérten 1,42 százalékos növekedés. Az előző évben ugyanebben az időszakban 8,26 százalékos volt növekedés.


A díjbevétel ötöde jut az Allianzra, és ezzel tartja vezető helyét. Második - 15 százalékos részesedéssel - a Generali-Providencia, míg harmadik 10 százalékkal az ING. Az Allianz részesedése lényegében megegyezik az egy évvel korábbival, a Generali-Providenciáé egy százalékkal nőtt, míg az ING-é 2,5 százalékkal csökkent.


A rangsorban a negyedik és ötödik helyen cserélt egymással az OTP Garancia és az Aegon, ez utóbbi lépett eggyel előbbre. Piaci részarányuk közel 10-10 százalék, a különbség mindössze három tizedszázalék - az Aegon javára. A hatodik az Uniqa 7,5 százalékkal.


Egy év alatt 23 százalékos bevételeséssel az AXA tartja a negatív csúcsot, míg 48 százalékos növekedéssel az Erste a pozitív csúcstartó. Az előbbi 1,8, míg az utóbbi 0,9 százalékos piaci részaránnyal bír a biztosítók piacán.
A rangsor elején állók közül az Allianz díjbevétele 2,6  százalékkal, a Generali-Providenciáé 6,6 százalékkal növekedett, míg az ING-é 19,5 százalékkal csökkent.


A díjbevételének drasztikus csökkenése ellenére továbbra is az ING a piacvezető a 356 milliárd forint díjbevételű életbiztosítási piacon, húsz százalékos részesedéssel. Második 10,5 százalékkal a Generali-Providencia, míg 10 százalékkal harmadik az Aegon.


A 2007. év harmadik negyedének végén az életbiztosítások adták a teljes díjbevétel 52,5 százalékát, a múlt év hasonló időszakában ez az arány 52 százalékra csökkent.

A 328 milliárd forint nem életbiztosítási díjbevétel közel harmada - 98 milliárd forint - a kötelező gépjármű felelősségbiztosításból származott. A casco biztosítások díjbevétele 74 milliárd, míg a tűz és elemi kockázatokat tartalmazó biztosításoké 64 milliárdot tett ki 2008. első három negyedévében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.