A Nasdaq visszatért a jövőbe

Tizenöt éves hátrányát most csütörtökre tudta ledolgozni a technológiai cégek részvényeivel való kereskedésnek otthont adó Nasdaq elektronikus tőzsde. Az amerikai internetes buborék 2000-ben történt kipukkanását közvetlenül megelőző 5048 pontos csúcs már a múlté, a Nasdaq Composite Index 5056 pontos záró értékével újabb fejezetet nyitott, sőt az index napközben 5132 pont felett is járt.

A Nasdaq indexe a technológiai cégek emelkedő profitkilátásaira alapozva húsz százalékkal erősödött október óta. A mesterségesen nagyra fújt, majd az internetes forradalom hevében felrobbant dotcom-buborék nyomait mára feltakarították a virtuális parkettről. A piaci szereplők nagy részének lecserélődésével járó másfél évtizedes folyamat ezzel véget is ért, újabb indokolatlanul felértékelt kezdő vállalkozások összezuhanása pedig már nem borzolhatja a múlt kapitális hibáiból okuló befektetők idegeit.

Történelmi a pillanat
Történelmi a pillanat
Lucas Jackson / Reuters

Józanul nézve ugyanis nem ismételhető meg, hogy az 1998-as 1400 pontról két éven belül 5100 fölé katapultáljon a Nasdaq indexe, ahonnan lecsúszva 2002 októberében 1114 ponton felállítsa negatív rekordját. Az elképesztően túlértékelt garázscégek zöme a tőzsdéről szerzett milliókat egyszerűen elfüstölte, ma már a nevükre sem emlékszik senki. Ahogy azt Nicholas Colas, a Convergex stratégája a Financial Timesnak megfogalmazta, úgy jutottak ismét a csúcsra, hogy a vállalatok értékteremtő képességét tartották szem előtt, nem pedig a vágyaikat.

A nagy feltámadáshoz új szereplők is kellettek, mint Google, a Netflix, a Tesla, a Facebook vagy a LinkedIn, amelyek mára globális elismertséget szereztek, és komoly pénzügyi sikereket értek el. Az Apple-ről már nem is szólva, amelyma 755milliárd dollárral a világ legértékesebb cége, ennek megfelelően a Nasdaq index összetevői közül kiemelkedik tízszázalékos részarányával.

A Nasdaq megbecsült tagja maradt az elmúlt másfél évtizedben a Microsoft, az Intel és a Cisco, míg az Amazon és a Priceline képes volt a 2000-es összeomlás után poraiból feltámadni és ismét a csúcsokat ostromolni. Rajtuk kívül a biotechnológiai szektor felfutása is sokat segített a sokk kiheverésében. Hatalmas különbség, hogy az akkori időszakhoz képest az említett cégek ma már osztalékfizetés formájában pénzzel is boldogítják a részvényeseiket.

Az elemzők mindamellett eltérően értékelik a 7700 milliárd dollár összértékű, portfóliójában közel háromezer céget tudó Nasdaq kilátá sait. Egyesek szerint a túlértékeltség, azaz egy újabb buborék felfúvódásának veszélye benne van a rendszerben, míg mások ezt kétlik, egészséges fejlődési folyamatot érzékelnek, amelyet néha visszanyesendő vadhajtások kereteznek. Az árak már messze nem annyira elrugaszkodottak, mint voltak 2000 előtt.

Akkor az árfolyam és a vállalati nyereségének arányából képzett mutató (P/E) átlagosan 72-szeres volt, ez mára 26-szorosra mérséklődött, jelezve az öngyilkos spekuláció kiszorulását a piacról. A negyedéves gazdálkodásukról számot adó tőzsdetagok persze időről időre megmozgatják a befektetők fantáziáját, mint ahogy az most is tetten érhető a 21 milliárd dolláros negyedéves bevételről tegnap hírt adó Microsoft négyszázalékos árfolyam-emelkedésében vagy a 17,3 milliárdot inkasszáló Google részvényének 3,5 százalékos drágulásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.