Napszámosok e-nyilvántartással

Tovább szigorítaná a kormány az alkalmi munkavállalást. Elektronikus nyilvántartást vezetnek be, és korlátozzák azt a munkáltatói kört, ahol ilyet alkalmazni lehet.

Az alkalmi munkavállalói (AM) könyves foglalkoztatás szabályainak átalakítására készül a munkaügyi tárca, a tervek szerint megszüntetik az AM könyvet és a közteher jegyet, helyette elektronikus bejelentést vezetnek be és szűkítik azt a munkáltatói kört, ahol ezt alkalmazni lehet - derült ki az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának ülésén.

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a bizottság hétfői ülésén úgy fogalmazott: az AM könyv létrehozásának célja helyes volt ugyan, de jelenlegi formájában visszaélésekre ad lehetőséget, ezért a szabályokon változtatni kell. A tárca összeállította javaslatát, amely várhatóan decemberben kerül a parlament elé.

Székely Judit a minisztérium szakállamtitkára kifejtette: az AM könyv a feketefoglalkoztatás melegágyává vált, ezért visszatérnek azokhoz az eredeti szabályokhoz, amelyek az alkalmi munkavállalását csak bizonyos szektorokban engedélyezik, az építőiparban, turizmusban, feldolgozóiparban például nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.