Szilveszter előtt naponta egymilliárdot költünk virslire

Nemcsak jót kell választani, de jól is kell főzni – ez a roppanós virsli elkészítésének titka. Egy friss felmérés szerint az elkövetkező néhány napban ötmilliárdot költünk virslire.

Még a karácsony is elöttünk van, de máris készülni kell a szilveszterre is. Az év végi lakomák elengedhetetlen kelléke a malac és a virsli.  A Nielsen Piackutató Kft. szerint az ünnepi szezonban némileg olcsóbb lett a virsli tavaly is, egy évvel korábban is. Nyilván így lesz ez idén is. Ha az egész évet tekintjük: a virsli éves kiskereskedelmi forgalma meghaladta a 27 milliárd forintot 2008. november-2009. októberben. Ez 9 százalékkal több, mint az előző hasonló időszakban. Mennyiségben a bolti eladás stabilan évi 27 ezer tonna körül alakult, mindkét tizenkét hónapos periódusban. A Nielsen becslése szerint az idén még ötmilliárd forintot költünk virslire.

Az idén sincs hiány az év végi teríték egyik fő kellékének számító virsliből. A vásárló bőséges választékot talál a nagyobb áruházakban, általában akcióznak is, van olyan termék, amit féláron kínálnak. Nemcsak a virslifélék száma bőséges, az árak is tág határok között változnak kilónként 140-2800 forint között. A húsiparosok szerint a valamire való virslinek kilója legalább ezer forintba kerül. Az ilyenben valóban hús van, nem adalék, pörc, darált bőr és ín, mint az áruházláncok akciós portékájában. Az elmúlt években egyre tisztábbá vált a hazai virslibiznisz. A vásárlók saját kárukon jöttek rá, hogy az anonim, márkanév nélküli virslik egyetlen előnye, az olcsóság. A mindent tudó virslikért legalább 1500-1700 forintot kell fizetni, ezek büszkén viselik gyártóik nevét.

A jobb minőséget kereső, tapasztalatlan vásárlónak tanácsolható, hogy lehetőleg valódi juhbelest válasszon, ügyeljen arra, hogy a virslinek - tartása - legyen, ne pöttyedten kornyadozzon. Általában meg lehet bízni az előre csomagolt, védőgázos, a gyártó nevét és az összetételt viselő termékekben is.

Ahhoz, hogy a jó virsli, fimon is legyen, 60-80 fokos vízben kell melegíteni és csupán 2-3 percig kell főzni. Nem szabad leforrázni, mert ettől csak kiázik.

 

Malac
Malac
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.