Napkollektor a gyivire

Napkollektorokat telepít - akár ingyen is - az állam azokra a gyermekotthonokra, amelyek nyernek az erre vonatkozó, szeptember 5-től induló pályázaton.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pályázatot hirdet napenergiát hasznosító rendszerek telepítésére "bentlakásos közintézmények kezelésében lévő épületek" számára - közölte az NFM. A pályázatok szeptember 5-től nyújthatók be.

A támogatás akár teljes egészében fedezheti az elismerhető bekerülési költségeket.

A pályázat keretösszege 867,2 millió forint, amit a kvótabevételekből fedeznek.

A pályázaton "az Emberi Erőforrás Minisztérium szakmai irányítása alá tartozó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő szakosított szociális vagy otthont nyújtó gyermekvédelmi szakellátást végző intézmények" juthatnak támogatáshoz.

A pályázaton elnyert pénz napkollektor és csatlakozó elemeinek beszerzésére, a kapcsolódó épületgépészeti rendszer meghatározott egységeinek korszerűsítésére fordítható.

A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás mértéke az elismerhető bekerülési költség 100 százalékáig terjedhet. Az igénybe vehető támogatás felső határa az engedélyezett, maximálisan befogadható bentlakásos gondozotti létszám alapján számított, fejenként legfeljebb 342 ezer 900 forint.

Olyan beruházásokra lehet pályázni, amelyek a széndioxid-kibocsátást csökkentik és az energiahatékonyság javítását eredményezik. A telepítendő napkollektor-rendszernek továbbá szervesen illeszkednie kell az épület meglévő gépészeti rendszeréhez, és egész évben működőképesnek kell lennie.

Az intézmények 2013. szeptember 5-től a forrás kimerüléséig nyújthatják be pályázataikat az NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. címére. A részletes pályázati dokumentáció a kormányzati portálon (www.kormany.hu) és a pályázatkezelő honlapján (www.nkek.hu) is megtalálható.

Az új pályázati kiírás az NFM által 2011 októberében meghirdetett, az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében megjelent, napkollektor-rendszerek kiépítését támogató lakossági pályázatának intézmények részére elérhető változata. A lakosság számára kiírt korábbi pályázat esetében a 2,97 milliárd forintos keretösszegből megvalósult beruházásoknak köszönhetően mintegy 4200 háztartás energiaköltségei csökkentek - szögezik le. 

Az Alteo is a napenergiára épít

Kecskeméten, a Graboplast telephelyén 243 kilowatt névleges teljesítményű napelemparkot létesít a Sunteo Kft. - adta hírül a céget tulajdonló, a Wallis irányítása alatt álló, tőzsdén is jegyzett Alteo. A 146 millió forintos beruházás felét az uniós Környezet és Energia Operatív Program támogatásából állták. A tervezett 250 megawattórányi termelést közvetlenül értékesítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.