Napelemgyár épül Tatabányán

Napelemgyárat épít Tatabányán a Genesis Solar Magyarország Kft. Az üzem 200 főnek ad majd munkát. A beruházás értéke 99,5 millió euró.

Megvásárolta a napelemgyára építésére kiválasztott 7,5 hektárois telket a Tatabánya Ipari Parkban a Genesis Solar Magyarország Kft. A gyárban az amerikai Applied Materials Inc. (AMAT) cég vékonyfilm technológiájának alkalmazásával 5,7 négyzetméteres, elektromos áram termelésére alkalmas napelemek készülnek majd, elsősorban napelem farmok részére.

A Tatabányai Ipari Parkban létesülő napelemgyár közel 200 munkahelyet teremt, a beruházás értéke 99,5 millió euró. Erről korábban Rényi Gábor, a Genesis Energy Befektetési Nyrt. vezérigazgatója beszélt egy sajtótájékoztatón.

Másfél éve Merényi Miklós, a gazdasági tárca akkori szakállamtitkára ugyanakkor bejelentette: a társaság egyedi kormánydöntés alapján a beruházás értékének 37,5 százalékát érvényesítheti adókedvezményként. Az  adókedvezményt csökkenti az a kétmilliárd forint vissza nem térítendő  támogatás, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nyújt a  cégnek. Amennyiben a beruházás nem valósul meg, a kormányt nem  terheli kötelezettség.

A 7,5 hektáros területen két lépcsőben 200 megawatt éves összteljesítményű, amorf szilícium alapú, vékonyréteg technológiájú napelem gyártó üzemet szeretnének felépíteni. A szerződésben Genesis Solar Magyarország Kft. lehetőséget kap a csatlakozó, közel ugyanekkora telekrész megvásárlására. Az opció lehívása esetén  további, mintegy 200 megawatt éves gyártókapacitás telepíthető.

A Genesis a magyarországin kívül Spanyolországban és Szingapúrban tervez hasonló kapacitású gyárakat. A beruházások finanszírozása saját tőkéből, új részvények kibocsátásával, és állami támogatásokkal, illetve bankhitelekkel valósul meg.

A három üzemben 2010-ig összesen éves szinten 250-300 megawattot  termelni képes napelem előállítása zajlik majd, amivel a társaság a világ akkori napelem-piacának 4-8 százalékát adhatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.