Napelemgyár épül Csornán

Napelemgyárat épít Csornán az Ecosolifer Kft., melynek anyacége Svájcban bejegyzett magyar tulajdonú társaság. A rábaközi beruházás 160 munkahelyet teremt.

Az idén ősszel megkezdődik az a 48 millió eurós beruházás, melyhez egyedi kormánydöntés alapján 935 millió forint támogatást ad az állam. Becsey Zsolt államtitkár szerint ez a szubvenció három év alatt megtérül az országnak. A korszerű gyár ugyanis már a jövő nyáron megkezdi termelését, s két év múlva 50 millió eurós export árbevételre számít.

A beruházás eredményeképpen  160 új, főleg szakmunkásoknak szánt munkahely jön létre Csornán, ahol a legfrissebb adatok szerint 235 álláskeresőt tartanak nyilván.

Az államtitkár elmondta: Magyarországon ez az első, 21. századi technológiával felszerelt beruházás a környezetvédelmi iparágban. Kiderült, hogy a befektető eredetileg nem a Nyugat-Dunántúlon akart létesíteni ilyen üzemet, ám a szakképzett munkaerő, s a kedvező infrastruktúra miatt mégis ott kötött ki.

Valószínűleg hozzájárult ehhez a döntéshez a csornai Áder Jánosnak, az Európa Parlament képviselőjének lobbiereje is. A beruházást is Áder jelentette be a keddi sajtótájékoztatón.

Az állami támogatás feltétele, hogy a lehető legtöbb magyar beszállítót foglalkoztasson a cég. Ezt az igényt azonban kvótaszerűen az unió tagállamaként nem határozhatta meg Magyarország, válaszolta egy kérdésre Becsey Zsolt. Hozzátette: a gyártáshoz felhasznált alapanyagok hazai cégektől beszerezhetők.

Csornán egyébként mikrokristály-sziliciumos , nagy méretű napelemek készülnek. A termékek felhasználhatók lesznek a szolár parkokban, az elektromos járműtöltő és áramtároló rendszereknél, s komplett épületek energiaszolgáltatásában. A technolóia során nem használnak mérgező anyagokat, és speciális hulladékmegsemmisítésre sincs szükség. A társaság stratégiai partnere a TÜV Rheinland.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.