Napelem-háború Európa és Kína közt

Kereskedelmi háború bontakozik ki a kínai és az uniós napelemgyártók között. Európában az egyre rosszabb helyzetbe kerülő ágazat képviselői dömpingárak alkalmazásával vádolták meg a távol-keleti konkurenseket.

A német SolarWorld vezetésével az uniós cégek szerdán uniós vizsgálatot kezdeményeztek Brüsszelnél, gyanújuk szerint saját piacukról önköltség alatti árral akarják kiszorítani őket a kínaiak. A SolarWorld Amerikában már sikerrel járt kezdeményezésével, a tengerentúlon májusban 31 százalékos importvámot vezettek be a kínai napelempanelekre.

Ha az uniós is hasonló lépésre szánná el magát, azzal végzetes csapást mérne a kínai gyártókra – figyelmeztetett Wang Yiyu, a kínai Yingli Solar stratégiai igazgatója. A legnagyobb gyártók csütörtökön kezdeményezték a kormánynál, hogy tegyen határozott és megfelelő szintű válaszlépéseket saját iparága védelmében.

Közös közleményükben azt írják, hogy a viszonosság elve miatt végeláthatatlan háborúskodás venné kezdetét, ami mindkét fél számára rendkívül káros lenne. Különösen nekik, hiszen exportjuk 60 százaléka Európába megy, és ebből tavaly például 36 milliárd dollárnyi bevételük származott. Európa a napelemek legnagyobb felvevőpiaca, tavaly az összes üzembe állított berendezés 74 százalékát itt adták el – írja a Reuters.

A nyugati napelemgyártók már évek óta harcolnak a kínai import ellen, gyanítva, hogy tiltott állami támogatással tudják csak áraikat ilyen mélyre nyomni, miközben az ő finanszírozási költségeik a válság közepette egyre emelkednek. Az Európai Bizottságnak 45 nap áll rendelkezésére, hogy eldöntse, indít-e vizsgálatot az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.