Semjén: a régióban mi vagyunk az egyetlen ázsiai származású nép

Magyarországon telepíti le regionális központját a shenzeni Peking Genetikai Intézet. A konferencián, melyen ezt bejelentették, Semjén Zsolt még énekelt is a kínaiaknak, s kifejtette: a régióban mi vagyunk az egyetlen ázsiai származású nép.

Magyarország lesz a kínai genetikai kutatások központja – erről írt alá megállapodást dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke, és Wang Jian, a shenzeni székhelyű Peking Genetikai Intézet (BGI) vezérigazgatója. A BGI a vállalat közép-európai központját, amely részben kutatással foglalkozik, Magyarországon telepíti le.

- Magyarország új esélyt kap arra, hogy a 21. század tudományának egyik legfontosabb területén jelentős szerepet kapjon. A nem ismertetett mértkű beruházás teret nyit a magyar kutatók számára ahhoz, hogy képességeiket Magyarországon kamatoztassák – hangsúlyozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője.

Wang Jian, a BGI elnöke szerint cégük a génkutatás egyik legfontosabb szervezete, kiterjedt kapcsolatrendszerrel az amerikai és indiai kutatóközpontokban. - Nagyon fontos megtanulni olvasni és később értelmezni a gének információtartalmát, ennek érdekében másodpercenként több gigabájt adatot termelünk. Végeredményben digitalizáljuk a géneket – mondta a tudós. A cég legnagyobb európai kutatólaboratóriuma Koppenhágában van, a második legjelentősebb laborjuk Magyarországon lesz. A fókuszt a mezőgazdasági kutatásokra helyezik.

A megállapodást a Budapesten rendezett kínai hi-tech kiállításon írták alá, melyet konferencia is kísért. Utóbbit Semjén Zsolt általánosügyi miniszterelnök-helyettes nyitott meg. A politikus nyitóbeszédében megállapította, hogy hazánk „Európa közepén van, de még Közép-Európának is a közepén fekszik”, ami kiváló lehetőség a kínai partnereinknek.

- Ezen felül van még egy dolog, amelyet a közgazdasági értelemben nem szoktak különösen értékelni. De a régióban a magyar az egyetlen ázsiai származású nép – emelte ki Semjén, aki még a „Volt nekem egy kecském, tudod-e” kezdetű népdalból is előadott pár taktust a megjelenteknek.

Erre reagálva Wang Jian elmondta: a keleti eredetünk bizonyítására nemcsak népi dallamok, de kutatási eredmények is kellenek. Felidézte, hogy néhány éve a Koppenhágai laboratóriumokban egy hajszálból meg tudták állapítani, hogy az egy négyezer évvel ezelőtt élt embertől származik és nyolcvan százalékos bizonyossággal állítható, hogy az illető mongol volt. 

- Ilyen eredmények alapján akár a magyarok keleti eredetét is bizonyíthatjuk genetikai kutatásokkal - mondta Wang Jian, aki fontosnak tartja, hogy hazánk és kínai a mezőgazdasági génállomány kutatása terén is fogjon bele közös projekteket.

Wang szerint Kantonban most kaptak engedélyt olyan genetikai kutatásokra, melyekkel születés előtt, az anya véréből meg tudják állapítani a születendő babák esetleges betegségeit, különös tekintettel a down-kórra.

A kínai cégek nagyon fontosnak tartják, hogy részesei legyenek a magyar gazdasági fejlődésnek, de a kínai kormányzat azt is szeretné, ha minél több színvonalas magyar termék jelenne meg a kínai piacon – mondta Gao Jian asszony, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, aki emlékeztetett arra, hogy Wen Jiabao miniszterelnök júniusi magyarországi látogatása alatt kifejtette: 2015-re húszmilliárd dollárra kívánják növelni a két ország közötti kereskedelmi forgalmat.A nagykövet elmondta: Kínában idén kezdték el a 12. ötéves tervet, melynek célja a minőség javítása.

Mendelényi Dániel, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztosság titkárságának vezetője elmondta: Shenzenben az ember a bőrén érzi a fejlődésnek azt a dinamikáját, ami ott zajlik. A szakembert saját bevallása szerint úgy tájékoztatták, hogy az áprilisi fejlődési ütemet már nyugodtan elfelejtheti, mert novemberi látogatása alkalmával még gyorsabb fejlődést fog tapasztalni.

Mendelényi azt kívánta a magyar vállalkozóknak, hogy ők is lehessenek részesei annak a fejlődésnek, amit Shenzen-ben lehet tapasztalni. (A Hongkong melletti város Kína első speciális gazdasági övezete, s az elmúlt 30 évben kis halászfaluból valódi metropolisszá fejlődött. A világ hi-tech kutató és gyártói tevékenységének nagy része zajlik ott.)

A szakember elmondta:Magyarország és a kínai cégek között olyan együttműködéseket kell kialakítani, melyek kölcsönösen előnyösek, s ennek eredményeképp még több kínai vállalat érkezik Magyarországra. A magyar kormány különösen nagy energiával támogatja a kutatás-fejlesztés terén megvalósuló együttműködéseket. - Versenyképes befektetési környezetet biztosítunk mindehhez - mondta.

Magyarországot nem hiába mondják a feltalálók nemzetének – mondta a konferencián Sha-nan Sheng, a kínai Ipari és Informatikai minisztérium igazgatóhelyettese, aki szerint hazánkban nagyon kedvező a befektetési környezet, s emlékeztetett a két ország történelmi szintű jó kapcsolataira a politikai és kereskedelmi területen is. Mint mondta, nagyon nagyot fejlődött a két ország közötti kereskedelmi forgalom, amely elérte a 8,7 milliárd dollárt.

A modern kor olyan emblémája, amelyből az okos ember tanulni akar, a világ legmodernebb városa – méltatta Shenzent „bágyadt európaiak” nevében (melynek maga is tagja) Demján Sándor üzletember, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke is. Demján szerint Fellegi miniszter úr és csapata jól menedzseli a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat. Demján bejelentette, hogy a VOSZ és a kínai fejlesztési szervezet aláírtak egy együttműködési megállapodást, melynek lényege, hogy bármilyen Magyarországon befektetni kívánó kínai vállalkozót úgy kezelnek majd, mintha magyar lenne. Erre létrehoztak egy közös tanácsot, melynek elnöke Fen Csen úr, a Hainan Group elnöke, társelnöke pedig Csányi Sándor.

Demján Sándor figyelmeztetette a magyarokat: a kínai partner tud üzletet kötni kézfogással, de azt be kell tartani, s nem a jogászoknak kell dominálni. Nem szabad hátradőlni, a sikeres együttműködésért még nagyon sokat kell dolgozni, s a kínai barátaink bizalmát nem szabad eljátszani. - Akik pedig azzal próbálkoznak, hogy nem tartják a kínaiknak adott szavukat, ki kell közösíteni - figyelmezetett Demján Sándor.

Két ázsiai származású idősebb férfi egy kínai konferencián Budapesten: Semjén Zsolt és Demján Sándor
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke beszélgetnek a China High Tech Fair 2011 Magyarország konferencián a Ramada Resort-Aquaworld hotelban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.