Nálunk leépít, Szlovákiából kivonul az EDF

Magyarországon a rezsicsökkentés és az adóemelések miatt kétszáz embert küld el dél-magyarországi áramszolgáltatójától az EDF, az egyik legnagyobb szlovák áramszolgáltatóban meglévő 49 százalékos részét pedig eladja.

Két hullámban 198 munkahely szűnik meg az EDF Démásznál - tudósít a Délmagyarország.

A francia hátterű áramszolgáltató nem a leépítést, hanem az önkéntes távozás ösztönzését választotta. Ez megkönnyíti, de drágítja is a létszámcsökkentést. Megvan, hogy régiónként, szervezeti egységenként honnan hányan mennének. A héten kiderül, milyen átcsoportosításokkal képes megoldani a cég a helyettesítésüket.

Nagy Sándor, a Démász Szakszervezet elnöke a lappal közölte, a programra a tervezettnél valamivel többen, nagyjából 220-an jelentkeztek.

Az önként távozók a kötelezőnél magasabb végkielégítést, valamint átképzési, áttelepülési és elhelyezkedési támogatást is kapnak.

A napilap számításai szerint a leépítés az EDF Démász munkavállalóinak 14 százalékát érinti.

Az EDF Démász kérdésükre a leépítést a szabályozási és adózási változások hatásával indokolta.

Miközben az új árszabályozás szerint 10 százalékkal csökkentek a lakossági fogyasztói árak, új elemként megjelent a közműadó, és a Robin Hood-adó további emelésével a társasági adó lényegében 50 százalékra emelkedett. Emiatt nemcsak beruházási, hanem működési költségeiket is csökkenteni kell.

Szintén ma került nyilvánosságra, hogy az EDF eladja a szlovák Stredoslovenska Energetika (SSE) nevű, állami irányítású áramszolgáltatóban meglévő 49 százalékos tulajdonrészét.

A vevő a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding, amely mögött kutatásaink szerint pénzügyi szakemberek, így a cseh Petr Kellner és Daniel Kretinsky, illetve a szlovák Ivan Jakabovic és Patrik Tkac áll.

A 2002-ben 160 millió euróért vásárolt csomagért a cseh vevő most 400 millió eurót ad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.