Nagyvadak cicaharca a mobilpiacon

Kétmilliárd dollár a tétje a Samsung és a Microsoft újabb konfliktusának.

Összekapott a mobilkészülék-ipar óriása az informatika nagyágyújával: a Samsung megtagadta, hogy kifizesse a Microsoft licencdíjait. A pénzt egy 2011-ben megkötött szerződés alapján kellene átutalni a redmondi szoftvercégnek, a dél-koreai konglomerátum ugyanis bizonyos Microsoft-szabadalmakat használ az androidos készülékekben. A Samsung viszont arra hivatkozva, hogy a Microsoft felvásárolta a Nokia készülékgyártó üzletágát, megtagadta a fizetést. Az amerikaiak perelnek, a Samsung pedig egyelőre erősködik. A kibontakozott konfliktusról David Howard, a Microsoft jogi igazgatója írt a cég hivatalos blogján, kiemelve, hogy a vitában alighanem az amerikai bíróság fog igazságot tenni.

A konfliktusról beszámoló blogbejegyzés nem mondja ki, de vélhetően a nézeteltérés hátterében az áll, hogy a három éve kötött licencdíjakat szabályozó szerződés tartalmazhatott olyan kitételt, amely szerint a Microsoft vállalta: nem lép be a mobilkészülékek piacára. Ha így volt, akkor a Samsung okkal védekezhet azzal, hogy a Nokia-felvásárlással a redmondiak megszegték ezt a szerződést, s nem jár nekik a pénz. Az Android sikerének legnagyobb haszonélvezője a Microsoft, szinte mindegyik készülékgyártó fizet a szabadalmaik hasznosítása után. A pontos összegek üzleti titkot képeznek, de darabonként 5-10 dollárról van szó, attól függően, hogy mennyi telefont ad el az adott gyártó.

Vagyis: az sem kizárt, hogy a lépéssel a Samsung csak alkudni próbál. Az eredeti szerződés aláírásakor ugyanis még mintegy 80 millió androidos telefont gyártottak, tavaly viszont már 310 millió fölött járt az eladások száma, vagyis a fizetendő licencdíj csaknem a négyszeresére emelkedett. Ráadásul a számbéli növekedés jelentős részben az olcsó androidos okostelefonoknak köszönhető, s ezek árából már egyáltalán nem olyan könnyűszerrel fizetik a díjakat, mint a korábbi, jellemzően drágább készülékekből. Ráadásul a Samsungot szorongatják a még olcsóbb modellekkel előrukkoló kínai gyártók, akik nem is minden esetben fizetnek ilyen licencdíjakat – emiatt perek tucatjait folytatják. Ám a konkurencia miatt a Samsungnál érthetően vetődhet fel, hogy kevesebbet kellene fizetniük. A kifizetések megtagadása tehát hatékony módja lehet annak, hogy kikényszerítsék a díj újratárgyalását.

A Microsoft pénzügyi jelentéseiből nem derül ki, mekkora tételen vitatkoznak a Samsunggal, de a Nomura elemzése szerint az összeg elérheti a kétmilliárd dollárt. Ennek a bevételnek ráadásul 95 százalék fölötti a nyereségtartalma. Vagyis: amíg a dél-koreaiaknak sokat jelentene az alku, addig a redmondiak tulajdonképpen csak kis, talált pénzről mondanak le. És az iparági szakértők szerint ezt még szívesebben teszik majd, ha a Samsung odateszi magát a Windows 8 terjesztésében. Erre utal a Microsoft közleménye is: a Samsung továbbra is fontos partner, komolyabb ellenségeskedésről nincs szó. Ezen persze nem érdemes csodálkozni: a Windows 8 tabletek fejlesztésében ugyanis a koreaiak eddig fontos szerepet töltöttek be, míg a Microsoftnak a mobiloperációsrendszer-részesedésének növeléséhez is szüksége van rájuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.