Nagyüzemben dőlnek be a cégek

Alighanem holnap indul el a tízezredik idei felszámolás, ez több mint egy hónappal korábban történik, mint tavaly. Májusban 2203 eljárás indult, de csak 1926 céget alapítottak.

Májusban minden korábbinál több, összesen 2203 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, ezzel nemcsak az egy hónapon belül bedőlő cégek rekordja dőlt meg, de minden eddiginél hamarabb, már június első napjaiban eléri a tízezrediket az éven belüli felszámolás - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Tavaly július 7-én tették közzé a tízezredik felszámolást, az idén ez minden valószínűség szerint június 5-én megtörténik. A válság előtti utolsó békeévben, 2007-ben egész évben nem számoltak föl ennyi céget Magyarországon. – A válság kirobbanása után a banki hitelezés visszaszorult, ezzel párhuzamosan felerősödött a szállítói hitelezés. Az egyre hosszabb fizetési határidejű számlák kibocsátói hitelezik a vevőket, ám, ellentétben a hitelintézetekkel, többnyire nincsenek megfelelően felkészülve a hitelezésből fakadó kockázatok kezelésére – magyarázza az Opten ügyvezetője, Tóth Tamás, hozzátéve, hogy ez lánctartozást generált, s ennek eredményeképpen most már egyre több cég dől be.

Sok végelszámolás egy részének felszámolásba fordulása is jelentősen növelte a májusi felszámolások mennyiségét, ami kedvezőtlen tendenciákat vetít előre. Májusban 4.297, az első öt hónapban pedig már több mint 16 ezer cég végelszámolásáról rendelkeztek a tulajdonosok és a kényszer-végelszámolásokat elrendelő cégbíróságok. Ezeknek az eseteknek jelentős része az eljárás folyamán felszámolásba fordul, mert kiderül, hogy a cégekben adósság halmozódott fel.

Míg fél évvel ezelőtt egy évre visszatekintve havonta átlagosan 1889 végelszámolás indult, most ugyanez az adat 2550, ez 35 százalékos növekedés fél év alatt. Ráadásul májusban, példa nélküli módon, kevesebb új céget alapítottak, mint amennyivel szemben felszámolás indult: csak 1.926 új céget jegyeztek be, szemben az elmúlt tizenkét hónap 4.200-as havi átlagával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.