Nagyot élénkült a magyar-kínai kereskedelem

Gördülékenyebbé válhat az agrárkereskedelem Magyarország és Kína között, amennyiben az élelmiszerexportért és -importért, az élelmiszer-biztonságért felelős kínai Karantén Hivatal regionális irodát nyit Magyarországon. A kereskedelem volumene már tavaly is nagyot emelkedett.

Gördülékenyebbé válhat az agrárkereskedelem Magyarország és Kína között, amennyiben az élelmiszerexportért és -importért, az élelmiszer-biztonságért felelős kínai Karantén Hivatal regionális irodát nyit Magyarországon. Többek között erről is tárgyalt hétfőn a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára és Lin Wei, a kínai delegáció vezetője.

Kínában a föld lakosságának 20 százaléka él, ennek élelmezése az ország vezetésének egyik legnagyobb feladata. A kínai mezőgazdaság csupán az 1,3 milliárd ember élelmezéséhez szükséges mennyiség felét tudja előállítani, ezért az ország folyamatos importra szorul. Ez ad alapot a mezőgazdasági együttműködés dinamikus fejlődéséhez.

A Kína és Magyarország közötti élelmiszer-kereskedelem élénkülése megnyithatja az utat a két ország közti kereskedelem fejlődése előtt.

Tavaly Kína és Magyarország gazdasági együttműködése a korábbiakhoz képest ugrásszerűen, huszonháromszorosára nőtt, összesen 9,2 milliárd dollárt tett ki. Ebből csupán 34 millió dollárt ért el az élelmiszer-kereskedelem, ami további kihasználatlan lehetőségeket rejt magában – fogalmazott Lin Wei. Kínában a minőségi áruk iránti kereslet is megnőtt. Ez a növekvő igény alapja lehet a két ország közti kapcsolatok elmélyítésének, a gazdasági együttműködés bővülésének – mondta a kínai tárgyalódelegáció vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.