Nagyot ugrott az ipari termelés

Az ipari termelés volumene márciusban 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, munkanaphatással megtisztítva 9,0 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön első becslését.

A termelés az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal bővült a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint. Az első negyedévben az ipari termelés 8,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mikó Ildikó, a KSH szakértője az adatismertetéskor elmondta, hogy az autóipar, az elektronika és az élelmiszeripar is jól teljesített márciusban.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az adatokat értékelve elmondta: „Mivel első becslésről van szó, ezért nehéz pontosan megmondani, minek köszönhető a jelentős növekedés. Elképzelhető, hogy a Suzuki-gyár is hozzájárult a bővüléshez. A modellváltást tavaly előkészítő üzem ugyanis az idén teljes kapacitásra váltott, ez pedig segíthette a növekedést. Az export is javíthatta az ipar teljesítményét, mivel az európai porondon viszonylag kedvezően alakulnak a konjunktúramutatók".

Az idén összességében 6 százalék körüli bővülés várható a magyar ipartól. A növekedés ütemét nagyban meghatározhatja az európai gazdaság alakulása, ezen keresztül az export. Szintén fontos tényező lehet a kiskereskedelem átgyűrűző hatása: a kiskereskedelmi forgalom növekedése az év első három hónapjában lassult, ha pedig a lassulás tartós marad, akkor az ipar belföldi termelése mérséklődhet. Ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalmat bővítheti a devizahitelesek elszámolása, amely sok adósnál növeli az elkölthető jövedelmet.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.