Nagyon sok bírságot szabott ki a GVH 25 év alatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két és fél évtizedes fennállása során több mint 3500 versenyfelügyeleti eljárását zárta ügyzáró döntéssel, összesen mintegy 70 milliárd forint bírságot szabott ki, és tevékenységével jelentős megtakarítást eredményezett a fogyasztóknak – közölte csütörtökön a GVH, megalapításának 25 éves évfordulója alkalmából.
A GVH idén ünnepli megalapításának, valamint az első versenytörvény elfogadásának 25. évfordulóját – emlékeztet a hivatal.

A hivatal elmúlt 25 éves tevékenysége három pillérre épül: versenyfelügyeletre, versenypártolásra és a magyarországi versenykultúra, valamint a fogyasztói kultúra fejlesztésére – olvasható a közleményben. A versenyhatóság kifejti: jogalkalmazó hatóságként, munkájának legmeghatározóbb részét alapítása óta a versenyfelügyeleti eljárások teszik ki. A GVH a 25 év alatt több mint 3500 ügyzáró döntést hozott, ennek átlagosan mintegy 40 százaléka volt elmarasztaló, és közel 70 milliárd forint bírságot szabott ki.

A hivatal azt is kiemelte, hogy évek óta elsődleges jelentőséget tulajdonít a kartellekkel szembeni küzdelemnek, amit az is alátámaszt, hogy 2014-ig közel 300 versenykorlátozó megállapodás ügyében hozott döntést, és ennek kapcsán több mint 54 milliárd forint bírságot szabott ki.

A GVH szerint társadalmi hasznossága abban is mérhető, hogy a fogyasztók legalább 58 milliárd forintot takarítottak meg a hivatal egyes versenyfelügyeleti – versenykorlátozó megállapodásokkal, erőfölényes visszaélésekkel, valamint fúziókkal foglalkozó – eljárásaival 2008 és 2012 között, míg a 2009–2014 közötti időszakban – egy másik, továbbfejlesztett módszerrel számolva – a GVH 97 milliárd forintra becsülte a társadalmi hasznát.

A hivatal közbelépése megkíméli a fogyasztókat azoktól a többletkiadásoktól, amelyekkel a GVH által megakadályozott versenyellenes magatartások és fúziók miatt egyébként szembesülnének – emelik ki a közleményben.

Hozzáfűzik, hogy a GVH felelős a versenykultúra fejlesztéséért, így a versenypolitikai ismeretek terjesztéséért, valamint a megfelelő tájékoztatásokért a jogkövető magatartás elősegítése érdekében. A GVH a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) együttműködve hozta létre a Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központot (ROK), és komoly nemzetközi elismertségre tett szert ott folyó oktatási tevékenységének köszönhetően – áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.