Nagyobb gyár, több cigaretta jön Pécsről

Átadták a Pécsi Dohánygyár új üzemcsarnokát, a 9 ezer négyzetméteres épület belépésével megduplázódik a cég termelési területe. Az idén 102 éves dohánygyárat 1992-ben vásárolta meg a British American Tobacco (BAT), s a termékeit 180 országban értékesítő, multinacionális vállalkozás azóta 54 milliárd forintot fordított magyarországi fejlesztéseire. A mostani beruházás 9 milliárdba került.

A bővítés következtében nem nő a 430 embert foglalkoztató dohánygyárban foglalkoztatottak létszáma, viszont a korszerűsítésnek köszönhetően javul az üzem versenyképessége és perspektívája. A pénteki átadáson részt vett Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca vezetője, és elismeréssel szólt a BAT beruházásairól, valamint arról, hogy a cég igyekszik az egészségre kevésbé kockázatos termékeket gyártani.

Az ünnepség után a pécsi gyár kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatóját, Tóth Attilát arról kérdeztük, hogy – ismereteik szerint - az elmúlt egy évben miképp változott a dohánytermékek feketepiaca hazánkban. Tóth elmondta, hogy a BAT ez irányú felméréseinek egy hónap múlva lesz meg az eredménye, ám most úgy tűnik, hogy a dohánytermékek illegális értékesítésének öt éve tartó folyamatos expanziója csökkent esetleg meg is állt 2014-ben

Ez főképp annak a következménye, hangsúlyozta az igazgató, hogy a NAV felderítési munkája eredményesebbé vált. A BAT korábbi adatai alapján az elfüstölt dohány 15 százaléka származik adózatlan forrásból. Egyébként a BAT által finanszírozott felmérés az eldobott cigarettás dobozokat veszi számba, s ennek alapján következtetnek a fekete forgalomra. Tóth Attila hozzátette, hogy ez a mérési módszer azért vált kicsit bizonytalanná, mert egyre többen nem dobnak már el dobozt, lévén hogy vágott dohányból sodorják-töltik cigarettájukat.

A változás oka, hogy a sodort cigaretta lényegesen olcsóbb, Az viszont – eldobott dobozok híján - mérhetetlen, hogy a vágott dohányból mennyi a svarcban eladott áru. Mellesleg ebben az évben már BAT több vágott dohányt értékesített Magyarországon, mint amennyi dohányt beletöltött a hazánkban elszívott cigarettákba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.