Nagyobb devizatartalékkal dicsekszik az MNB

Novemberben 1,028 milliárd euróval, öthavi csökkenés után ismét nőtt a devizatartalékok szintje és 33,140 milliárd euróra rúgott a múlt hónap végén - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közölt legfrissebb adataiból.

A nemzetközi tartalékok január végén tetőztek ebben az évben, miután az idei legnagyobb, 3,653 milliárdos emelkedéssel akkor 38,231 milliárd eurót tettek ki. Júniusban csappantak meg a legnagyobb összeggel, 2,387 milliárddal, amiből 1,4 milliárd eurót magyarázott az MNB a deviza jelzáloghitelek forintosításához kapcsolódó swap ügyletek lejáratával, illetve a lejárat előtti lezárással.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adósságkezeléshez kapcsolódó tételei 300 millió eurót tettek ki, és a devizatartalékot csökkentette az is, hogy a Budapest Bank megvásárlásához az MFB kerekítve 600 millió euró devizát vásárolt az MNB-től.

A júniust követő négy hónap mindegyikében csökkentek a tartalékok, a legjobban szeptemberben 1,410 milliárddal, majd októberben alig 15 millió euróval, ami a legkisebb változás volt évek óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.