Nagyfeszültségű vezetékek az M31-esen

A fagyok miatt az M31-es autópályára szakadt több nagyfeszültségű villanyvezeték - közölte ezek tulajdonosa, az állami MVM. Az elhárítás jelenleg is zajlik.
A Budapest térségét érintő rendkívüli időjárási körülmények következtében hétfőn éjjel megsérült az Ócsa–Zugló 220 kV-os távvezeték - közölte az állami MVM. Több oszlop eltört, illetve kidőlt, és az áramvezetők az M31-es autópályára zuhantak. A leszakadó vezeték rászakadt a Gödöllő-Kőbánya és Gödöllő-Rákoskeresztúr 120 kV-os elosztóhálózati távvezetékekre. Az üzemzavar személyi sérülést nem okozott. A helyzetet tovább nehezítette, hogy kedden kora reggel az Albertirsa–Göd 400 kV-os távvezetéken is hasonló esemény következett be, amelynek eredményeként ezen távvezeték sodronyai is az M31-es autópályára kerültek.

A nagyfeszültségű vezetékeket üzemeltető, MVM-tulajdonú Mavir szakemberei a Katasztrófavédelemmel együttműködve azonnal megkezdték a helyszín helyreállítását. Az utak felszabadításán, valamint az elosztóhálózatra szakadt áramvezető eltávolításán – az emberpróbáló időjárási körülmények ellenére folyamatosan és nagy létszámban – jelenleg is dolgoznak a szakemberek. 2014. december 2-án 13 óra 20 perckor a Mavir kezdeményezésére az M0-s autóút 48-50 kilométerszelvény közötti szakaszát teljes szélességében lezárták, annak érdekében, hogy a keresztező távvezetéken jelentős mértékben lerakódott jég eltávolítását megkezdhessék a szakemberek.

A munkálatok a károk felmérésével, a távvezeték helyreállításával folytatódnak. Az éjszakai károk ellenére folyamatos a hazai villamosenergia-átviteli rendszer működése. A Mavir átviteli hálózata párhuzamos, szükség esetén egymást helyettesítő elemekből, távvezetékekből áll össze. Ennek köszönhetően egy adott vezetékszakasz kiesése mellett is biztosítható, hogy a lakossággal közvetlen kapcsolatban álló szolgáltatók és ipari nagyfogyasztók villamosenergia-ellátása zavartalan legyen. Így a Mavir átviteli hálózata az átadási csomópontokat az események ellenére is folyamatosan ellátja. A katasztrófavédelem együttműködésével felmérjük azokat a pontokat, ahol esetleg további beavatkozásra lehet szükség és megtesszük a megfelelő intézkedéseket.

Az MVM Csoport erőművei menetrend szerint üzemelnek, felkészültek a szélsőséges téli időjárásra. A magyarországi földgáztárolók töltöttségi szintje december elsején 4,29 milliárd köbméter, ami képes kielégíteni a hazai téli fogyasztás több mint kétharmadát. Az MVM-tulajdonú Magyar Földgáztároló tárolóiban már több mint 53 százalékkal magasabb földgázkészlet érhető el, mint tavaly ilyenkor. Mind az 5 hazai tároló műszaki színvonala a folyamatos beruházásoknak köszönhetően kiváló. A hideg időjárásra tekintettel a kitárolás megkezdődött, a folyamat zavartalan. Magyarország irányába a földgázszállítás jelenleg is folyamatos és biztonságos, a magyarországi földgázimport az elmúlt héten Ausztria felől naponta 7-10 millió köbméter, míg Ukrajna felől 21-22 millió köbméter között alakult.

A hazai villamosenergia-termelés több mint felét biztosító Paksi Atomerőmű felkészült az extrém időjárási helyzetekre is -írják, majd hosszasan dicsérik az egység biztonságát és az MVM-et, hozzátéve, az ellátás koordinációja elsősorban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) feladata.

A Katasztrófavédelem, a MEKH, a Mavir, az érintett hálózati engedélyesek - E.ON, Elmű - együtt készítik elő a rendkívüli időjárás következtében kialakult helyzet lehető legkorábbi megoldását, igénybe véve valamennyi rendelkezésre álló eszközt és állományt - írják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.