Nagy tőkebefektetést hajt végre az Oszkó Péter vezette cég a mobil fizetés piacon

A volt pénzügyminiszter Oszkó Péter vezette társaság, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 400 millió forint tőkét fektet be a mobil fizetési technológiák fejlesztésében piacvezető Cellum cégcsoporthoz tartozó Cellum Global Zrt-be.

A forrást a PortfoLion az Európai Unió Jeremie kockázati tőkeprogramja keretében biztosítja. A szeptember 1-én aláírt szerződéssel az egész régió legnagyobb szabású tranzakciója valósul meg a mobile payment üzletágban. A Cellum által fejlesztett technológia eladható külföldön, ami megtérülő, stratégiai befektetést jelent az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLionnak. A tőkebefektetés elsődleges célja a Cellum nemzetközi terjeszkedésének elősegítése. A szerződés értelmében bizonyos feltételek teljesülése esetén az idei tranzakciót hasonló nagyságrendű befektetés követi majd.

A Cellum csoport a mobil kereskedelem és mobil fizetés területén fejleszt új technológiákat. Inotay Balázs a társaság alapítója, a Cellum Global Zrt. stratégiai igazgatója a tranzakció kapcsán elmondta, hogy a mobile payment az egész világon az infokommunikáció leggyorsabban fejlődő szegmense, ezen a piacon jár élen Magyarországon a Cellum: a társaság a magyar tudásipar egyik leginnovatívabb szereplője. A cégcsoport ma több mint havi egymillió biztonságos mobil tranzakciót kezel.

A Cellum csoport többségi tulajdonosi köre a hatékony nemzetközi piacra lépés érdekében megalapította a Cellum Global Zrt-t. A társaság elnök-vezérigazgatójának Kóka János informatikai vállalkozót, korábbi gazdasági minisztert kérték fel, akinek első számú feladata a nemzetközi akvizíciók irányítása lesz. Kóka megjegyezte: a Cellum az elmúlt évben kezdte meg nemzetközi terjeszkedését a térségben, előrehaladott tárgyalásokat folytat egyebek között osztrák, orosz, román, grúz, albán és bulgáriai partnerekkel. A friss tőke segítségével a társaság képes lesz megerősíteni nemzetközi pozícióját, annak érdekében, hogy három éven belül egész Közép-Kelet Európa meghatározó mobile payment cége legyen.

A tulajdonosok az év első felében ajánlattételre kértek fel neves magyarországi és nemzetközi tőkealapokat a Cellum biztonságos mobilfizetési technológia nemzetközi terjesztésének finanszírozása érdekében. Három ajánlattevő közül választották ki a PortfoLion tőkealap-kezelőt, amely az Európai Unió Jeremie alapjának partnereként működik. A tőkebefektetéshez felhasznált pénzt részben az EU finanszírozza közvetlen brüsszeli forrásból, magyar költségvetési forrás nincs a támogatásban.

Oszkó Péter a PortfoLion Zrt. elnök-vezérigazgatója a vállalat közleményében kifejtette a tőketámogatási konstrukció lépéseit: így a feltőkésítési folyamattal a PortfoLion tulajdonosa lett a Cellum Global Zrt-nek. A Cellum csoport tulajdonosai első lépésben a technológia nemzetközi felhasználói jogait apportálták az új cégbe, a PortfoLion pedig a tőkét. A szerződés 2012-ben újabb tőkeemelés opcióját is tartalmazza, a társaságba akkor a tervek szerint bekerülnek a cégcsoport egyéb cégei is. A PortfoLion az üzletrészét értékesítve, 5-6 év múlva száll ki a cégből.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.