Nagy napra virrad a szerverpiac

Most már semmi kétség: az IBM bekebelezi egyik fő riválisát, a Sun Microsystemst, s ezzel megerősíti világelső helyét a számítógépes szerverek piacán. Az IBM 7 milliárd dolláros ajánlatával célba ért. A frigyet hivatalosan - leghamarabb - pénteken jelentik be.

Az utóbbi hetek kőkemény tárgyalássorozatát siker koronázza. Az IBM kihasználva erőfölényét, a masszívan veszteséges Sunért kevesebbet fizet, mint azt eredetileg ter-vezte. A részvényenkénti árat levitték tízről 9,5 dollárra, s itt csapnak majd egymás te-nyerébe. Az adásvétel hivatalos bejelentése pénteken várható, de áttolódhat a jövő hétre.

Az IBM igazgatósága már áldását adta a felvásárlásra, azután hogy mintegy a Szilícium-völgy egyik szállodájában száz jogász átrágta magát a Sun szabadalmi és licenc jogosult-ságait részletező paksamétákon, én rendben talált mindent. Bennfentesek szerint az IBM kötelező ajánlatot tett, azaz innen már nem táncolhat vissza.  A Sun megszerzésével pia-cot vesz az IBM, amely hozzájut a nagy nyereségrátájú Unix szerverek egyik  vezető gyártójához - jegyzi meg a The New York Times.

A Sun részvényesei azért nem panaszkodhatnak, hiszen még a részvényenkénti 9,5 dollár is duplája annak, mint amennyi az akvizíciós pletykák lábra kapása előtt a számí-tástechnikai cég egy-egy papírjáért kaphattak a tőzsdén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.