Nagy hóban van a MÁV! Az utas nézzen az orra elé

Küzd a hóval a MÁV: a társaság vonatainak 15 százaléka szombaton 30 percnél többet késett. Az utasoknak, ahogy ezen a napon, úgy vasárnap is a menetrendben szereplőnél kevesebb szerelvénnyel kell beérniük. Csak a „hópihe” jellel megkülönböztetett járatok közlekednek. Tea vasárnap is lesz.

Fenntartja a rendkívüli készültséget hálózatán a MÁV vasárnap is. A péntek délután óta fokozatosan romló időjárási helyzet, valamint a hét utolsó napjára jelzett rendkívüli hideg, illetve az intenzív havazás várt folytatódása mellett a vasúttársaság nem kockáztat: a vonatok vasárnap a rendes menetrendben meghirdetettnél ritkábban közlekednek. A biztosan útnak induló szerelvényeket a hagyományos menetrendkönyvben, az interneten és az állomásokon kifüggesztett tájékoztatótáblákon egyaránt hópihe piktogrammal jelölik.

Szombatra 2400 vonat közlekedtetését hirdette meg a MÁV. A társaság közlése szerint délután négy óráig a járatok kétharmada menetrendszerűen közlekedett. Komolyabb problémák, leginkább a déli országrészben fordultak elő – itt mintegy 35 centiméter hó hullott a sínekre, a vonatok haladását hóátfúvások nehezítik. Így a déli megyékben jelentősebb késések is előfordultak. Délutánig a teljes napra meghirdetett vonatok 15 százaléka 30 percnél is nagyobb késéssel közlekedett.

A hóesés szombat délután sem szűnt meg: a MÁV közlése szerint munkatársaik „minden rendelkezésre álló” eszközükkel küzdenek, hogy a havazás és nagy hideg ellenére a ritkított vasúti közlekedésben a lehető legkisebbek legyenek a fennakadások. Szombaton az ország déli és keleti részén egyes szintű hókészültséget rendeltek el. Ezeken a területeken több százan dolgoznak hókészenlétben. A váltókat folyamatosan takarítják, hogy a berendezések a lehulló, illetve a szél által behordott hó ellenére működőképesek maradjanak.

Békéscsabán komolyabb beavatkozásokra is szükség volt. A vonatforgalom fenntartása, a vasúti pálya járhatóságának megőrzése érdekében hóekét is bevetettek.

Országszerte általános, hogy a vasútállomásokon az utazók jól teszik, ha minden lépésüket megfontolják és az orruk elé néznek: a havas, szeles időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkossá válhatnak. A MÁV ezért figyelmeztette az utasokat, hogy a fel- és leszállásnál fokozottan ügyeljenek.

A vasút vasárnapra is rendkívüli körülményekkel számol. Ezért továbbra is megmarad a könnyítés, amely szerint a hét utolsó napján közlekedő InterCity, valamint EuroCity vonatokon az utazáshoz nem lesz szükség pót- és helyjegyre. Az elővételben már megváltott jegyeket kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a MÁV-Start Zrt. és a GySEV Zrt. is.

Az otthon nyomtatott menetjegyeket vasárnap csak a „hópihe” jellel ellátott vonatokra lehet megvásárolni. Az elővételben megváltott, vasárnapra érvényes otthon nyomtatott menetjegyek a jegyen szereplő viszonylatban közlekedő bármely vonatra érvényesek február 5-én.

Az utazókat a Budapest-Keleti pályaudvaron, Pécsen, Szegeden, Szolnokon, Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán az állomások ügyfélszolgálati irodáiban forró teával várják.

A MÁV egyelőre nem árulja el: utasai hétfőn mire számíthatnak. Erről az ígéretek szerint vasárnap adnak majd tájékoztatást. Ezzel együtt aki akár már vasárnap vonatozni szeretne, jól teszi, felébreszti kíváncsiságát és indulás előtt tájékozódik.

A pillanatnyi közlekedési helyzetről a MÁV-Start honlapján, a Vonatinfo szolgáltatás segítségével a legkönnyebb képet alkotni. De a legfrissebb információk megtalálhatók a nyitólap narancssárga információs sávján, az „Aktuális közlekedési információk” cím alatt is. Aki pedig eleven vasutassal akar beszélni, hívhatja a MÁVDIREKT 06 40 49 49 49-es telefonszámát, vagy tájékozódhat az állomásokon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.