Nagy halak a tőzsdehatóság hálójában

Angelo Mozilo, az amerikai Countrywide Financial jelzáloghitel-intézet tavaly elküldött vezérigazgatója és két másik magas beosztású társa ellen csalás és a befektetők félrevezetése gyanújával indított eljárást a tőzsdehatóság (SEC). Mozilót illegális részvénykereskedelemmel is megvádolták, a bennfentes információk felhasználásával 140 millió dolláros nyereségre tett szert.

Angelo Mozilo, az amerikai Countrywide Financial jelzálog-hitelintézet tavaly elküldött vezérigazgatója és két másik magas beosztású társa ellen csalás és a befektetők félrevezetése gyanújával indított eljárást a tőzsdehatóság (SEC). A vezérigazgatót illegális részvénykereskedelemmel is megvádolták, a bennfentes információk felhasználásával 140 millió dolláros nyereségre tett szert. Mozilo, David Sambol ex-elnök és Eric Sieracki volt pénzügyi vezérigazgató ellen azt hozzák fel, hogy szándékosan elhallgatták, legalábbis tudatosan alábecsülték befektetéseik kockázatát, ezzel megtévesztették saját és leendő részvényeseiket.

Csak az lebegett a szemük előtt, hogy cégük minél nagyobb szeletre tegyen szert a jelzálogpiaci tortából. A vezetők első osztályú befektetésként aposztrofálták termékeiket, holott tisztában voltak vele, hogy némelyik már-már a bóvli kategóriájába sorolható, annyit vesztett értékéből. Mindezt a 2005-2007-es időpszakban követték el, azaz a másodlagos jelzálogpiaci válság kirobbanásában óriási szerepük volt. A negyedszázada a Countrywide-ot megalapító Mozilót emellett bennfentes kereskedelemmel is vádolják, 140 millió dolláros haszonra tett szert azzal, hogy a legtitkosabb belső információk birtokában kereskedett - nyerészkedett -  a saját tulajdonában lévő vállalati részvényekkel.

A hitelválság miatt a csőd felé robogó Countrywide-ot tavaly júliusban vette meg aprópénzért a Bank of America (Bofa), amely tulajdonképpen piacot vásárolt ezzel, hiszen így már minden negyedik ingatlanfedezetű jelzáloghitel-szerződést ők kezelik, ami értékben a teljes állomány 17 százalékát jelenti. A korábban jelzettnél 37 százalékkal kevesebbet, mindössze 2,5 milliárd dollárt fizetett végül a Bofa. A Countrywide 2008 januárjában, az adásvétel bejelentésekor még négymilliárdot ért volna meg a vevőnek. A jelzálog-hitelezőt fenyegető csődveszély miatt azonban a vételár pontos megállapítását a fél év végére halasztották, s az is kiderült, hogy nem véletlenül: a bedőlt hitelek miatti árverések száma azóta minden eddigi rekordot megdöntött, s mindkét pénzintézet részvényeinek árfolyama tovább morzsolódott a New York-i tőzsdén.

Több elemző is úgy véli, hogy hamar megtérül a Bank of America befektetése. Rossz esetben 8,3 milliárd dollárt bukhatnak még a bedőlő countrywide-os ingatlanhiteleken, s ehhez jöhet még a kártérítésekre félreteendő kétmilliárd dollár. Évi négyszázalékos növekedési ütem mellett ez a mínusz a tíz év alatt kényelmesen ledolgozható. Noha igaz az is, hogy a legpesszimistább forgatókönyv szerint 30 milliárd dollárra is hízhat a veszteség az évek során, ez esetben pedig már korántsem nevezhető jónak az üzlet.

A kártérítésekre muszáj lesz tartalékolniuk, hiszen Kalifornia és Illinois állam után Florida is beperelte a céget és személy szerint Mozilót a tisztességes kereskedelemről szóló helyi törvény megsértéséért. Olyan ügyfelek ezreinek adtak hitelt, akikről eleve tudták, hogy nem lesznek képesek törleszteni a tartozásukat. A törvény megszegéséért minden egyes esetben tízezer dolláros büntetés kiszabását kezdeményezte a floridai főügyész.

A Countrywide Financial  alapítója és volt vezére, Angelo Mozilo állítólag 140 millió dollárt keresett illegális részvényügyleteken
A Countrywide Financial alapítója és volt vezére, Angelo Mozilo állítólag 140 millió dollárt keresett illegális részvényügyleteken
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.