Nagy esés vár ma a BUX-ra

Főleg a görög és a spanyol államadósság miatt komolyabb visszarendeződést várnak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI által megkérdezett elemzők, a BUX esése elérheti a 2 százalékot is.

A német alkancellár pesszimistán nyilatkozott a görög hiánycél tarthatóságáról, Spanyolországban pedig sorra fordulnak a tartományok pénzügyi segítségért a központi kormányhoz - jellemezte a helyzetet Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgatója. A görög probléma végén az eurózónából kilépés áll, Spanyolországnak pedig nagyobb mentőcsomagra lehet szüksége.

Az előbbi két ok miatt az ázsiai kereskedés pesszimista és lefelé tartanak az európai piacok is, a trendből pedig Magyarország sem tudja kivonni magát - vélte Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Csak egy nem várt nemzetközi hír változtathat a lefelé menő árfolyamokon - tette hozzá.

Mindkét elemző arra számít, hogy a BUX mínuszban nyit, és záráskor is abban marad. Német Sándor becslése szerint az esés elérheti az 1,5-2 százalékot is. Valamennyi részvény árfolyama esni fog, a gyógyszerpapíroké arra a hírre, hogy a kormány megadóztatná a gyógyszergyárak extraprofitját - tette hozzá Kuti Ákos. A forint is gyengülni fog hétfőn az elemzők várakozása szerint.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 44,48 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 17.353,93 ponton zárt pénteken.

A Mol 270 forinttal, 1,60 százalékkal 17.190 forintra erősödött, 1,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 10 forinttal, 0,29 százalékkal 3.461 forintra nőtt, forgalmuk 2,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 9 forinttal, 2,08 százalékkal 423 forintra csökkent, forgalma 868,4 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama nem változott 37.000 forintot ért, a részvények forgalma 204,1 millió forint lett. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 66,3 millió forintos forgalom mellett 285 forinttal, 1,81 százalékkal 15.490 forintra esett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.